Avrupa Fotovoltaik Endüstrisi Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, 2012 yılında dünya genelinde güneş enerjisi kullanımı kapasitesi 101 gigavata yükseldi.
2012 yılında 30 gigavatlık artışın görüldüğü güneş enerjisi kapasitesinde, 13 gigavatlık artışın da Avrupa dışında görülüyor oluşu büyük süpriz olarak nitelendirildi. Bu oran 2011 yılında 8 gigavattı.
Rüzgar enerjisinde görülen artış da, güneş enerjisini aratmaz nitelikte. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2011 yılında 238 gigavatlık kapasiteye sahip olan rüzgar enerjisi, 44 gigavatlık bir artışla, 282 gigavattlık bir kapasiteye erişti.
Fosil Yakıtlardan daha ucuz bir enerji mümkün
Bloomberg Yeni Enerji Finasmanı Kurumu tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre ise, yenilenebilir enerjilerin kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan daha ucuz olduğu ortaya çıktı.
Dünya genelinde gerçekleştirilen araştırmanın, dünyanın en büyük kömür ihracatçısı Avusturalya’da yapılan bölümü ise bu astronomik farkı gözler önüne seriyor. Kömür enerjisinin kilovat başına 143 Avustralya dolarına, doğalgazın maliyeti kilovat başına 116 australya dolarına denk düşerken, rüzgar tribünlerinin maliyeti ise kilovat başına sadece 80 Avustralya dolarına denk düşüyor.
Türkiye’de bir ilk!
Türkiye’de ilk defa, güneş enerji sistemi ile üretilen elektrik, şehir şebekesinde kullanılmaya başlandı. Bursa’da özel bir şirket tarafından güneş enerjisinden üretilen elektrik şehir şebekesine dahil edildi.
Maliyeti 350 bin Lira olan sistemin kendini 7,5-8 senede amorti etmesi bekleniyor.
(Yeşil Gazete, TRT)