EnerjiManşet

Yenilenebilir enerji çağında elektrik şebekelerinin ilk büyük sınavı: Güneş tutulması!

0
Google’ın Mountain View, Kaliforniya’daki genel merkezinin çatısındaki güneş panelleri, 18 Haziran 2007,  Lucy Nicholson.

Reuters’da Ruthy Munoz imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cem Sabuncu’nun çevirisi ile paylaşıyoruz

***    

 Güneş tutulmasının yenilenebilir enerji çağında elektrik şebekeleri için ilk büyük sınav olması bekleniyor

Oakland, Kaliforniya’da bir dizi güneş panelleri, 4 Aralık 2016 ,Lucy Nicholson.

ABD’li elektrik şirketleri ve şebeke operatörlerinin yakından takip ettiği, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü Oregon’dan Güney Carolina’ya kadarki alandan izlenebilen güneş tutulması yenilenebilir enerji dönemi için ilk büyük sınav olarak değerlendiriliyor.

Elektrik şirketleri ve şebeke operatörleri, tutulma anında güneş santrallerindeki çıktının ne zaman ve ne oranda düşeceğini hesaplayarak, elektrik talebinin ne derecede etkileneceğini saptamak için simülasyonlar yürüterek ve yedek güç kaynakları belirleyerek yaşanacak olan güneş tutulmasına yıllardır hazırlanıyorlar. Bu olay yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin önemli bir kısmının aniden kaybedilmesi durumunda yetkililerin nasıl bir tepki göstereceklerini ortaya koyacak.

1964 yılında yaşanan büyük elektrik kesintisinden sonra kurulmuş ve ABD’deki enerji sistemlerini geliştirmeyi görev edinmiş olan Kuzey Amerika Elektrik Güvenilirlik Kurumu’nun (NERC) verilerine göre ABD’de güneş santrallerinde üretilen toplam enerji 2000 yılındaki 5 megavat (MW) iken, şu anda 42,600 MW ile ulusal enerji talebinin %5’ini karşılıyor. Bir sonraki güneş tutulması gerçekleştiğinde bu oranın %14’e çıkması bekleniyor.

Güneş ve rüzgâr gibi enerji kaynaklarının ölçeğinin ve öneminin hızla arttığı bir dönemde yaşanan olay, elektrik şirketleri ve güneş santrallerinin elektrik üretimindeki ani sapmalara ne kadar hazırlıklı olduğunu gösterecek.

Kuzey Amerika Elektrik Güvenilirlik Kurumu’nun güvenilirlik değerlendirmesi ve sistem analizi bölümü müdürü John Moura, pazartesi günü yaşanan olayın elektrik şirketlerinin enerji arzındaki büyük değişiklikleri nasıl yöneteceklerini göstermesi açısından iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

ABD’nin en kalabalık eyaletinin elektrik dağıtımını kontrol eden, Kaliforniya Bağımsız Sistem Operatörü (CISO) temsilcisi Steven Greenlee: “Bu tip olaylar daha önce de yaşandı, ancak bu kadar büyük bir ölçekte değil.” dedi.

Carson’daki Güney Kaliforniya Edison elektrik istasyonunun yanındaki güneş panelleri,4 Mart 2015 , Lucy Nicholson

CISO verilerine göre, Kaliforniya’daki güneş santrallerinden normal zamanda 8,800 MW elektrik çıktısı alınırken, bu sayının tutulmanın zirve noktasında 3,100 MW’a düşecek ve sonrasında hızla 9,000 MW’a çıkmış olması hesaplanıyor.

CISO tutulmaya hazırlanırken, Almanya’daki enerji şirketlerinin 2015 yılında yaşanan güneş tutulmasında aldıklarını önlemlerden yararlandı ve mevcut 200 MW’lık güç rezervlerine 250 MW daha eklemeye karar verdi.

Greenlee: “Hesaplamalarımıza göre tutulma anında güneş santrallerinin enerji çıktısı dakikada 70 MW oranında azalacak. Sonrasında ise dakikada en az 90 MW’lık bir artış yaşanacak.” diye ekledi.

Elektrik şirketleri asıl odaklanacakları noktanın tutulma anında yaşanacak hızlı düşüş ve sonrasındaki artışın yönetilme biçimi olduğunu söylediler. Şirket yetkilileri herhangi bir kesinti beklemediklerini, ancak müşterilerin olası bir kesinti durumunda bir süre elektriksiz idare etmeye hazır olmaları gerektiğini söyledi. San Diego Doğal Gaz ve Elektrik Şirketi (San Diego Gas & Electric Co) yöneticisi Caroline Winn: “Müşterilerimiz emin olsunlar ki tutulma anında güneş enerjisindeki yaşanacak düşüşe rağmen elektrik talebinin karşılanması için şirket kaynakları en iyi şekilde kullanıldı.” dedi.

Michigan ve Kuzey Carolina arasındaki 13 eyaletin elektrik dağıtımını yapan PJM Interconnection şirketi, ABD’nin doğusundaki elektrik şirketlerinin batıdakileri izleyip ders çıkartmak için zamanlarının olacağını söyledi. Ayrıca, güneş enerjisi haricindeki hidroelektrik ve fosil yakıtla üretilen enerjinin yaşanacak 400-2,500 MW arası kaybı rahatça karşılayabileceğini de ekledi.

Google’ın Mountain View, Kaliforniya’daki genel merkezinin çatısındaki güneş panelleri, 18 Haziran 2007,  Lucy Nicholson.

Küçük ölçekli güneş enerjisi üreticileri içinse güneş tutulması kazançlarını kısa bir süreliğine sekteye uğratan bir olay olarak görülüyor. Kuzey Carolina’da bir emlak danışmanı olan Ron Strom, Chapel Hill’de bir ticari mülkün çatısına kurduğu 58 KW’lık sistemin çıktısını Duke Energy şirketine satıyor. Strom: “Bu olay, güneş panellerim hiç elektrik üretmezse üç saat içinde 18 cent’e mal olacak.” dedi.

 

Haberin İngilizce orijinali

 

Muhabir: Ruthy Munoz

Yeşil Gazete için çeviren: Cem Sabuncu

 

(Yeşil Gazete, Reuters)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.