DoğaManşet

Yeniden yabanileştirme ağaçlandırmadan iyidir

0

Yazan: Brendan Montague 

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Ağaç

*

Rewilding Britain’in araştırmasına göre geniş arazilerde ağaçların doğal olarak oluşumuna izin vermek, Britanya‘nın ormanlık alanlarını ağaçlandırmadan daha düşük maliyetle, çok daha etkili olarak genişletebilir.

Britanya, Avrupa’nın en az ormanlık ülkelerinden biri. Rewilding Britain, Birleşik Krallık hükümetlerinin, 11 Eylül’e kadar halk istişaresine açık olan İngiltere Ağaç Stratejisi taslağının iklim ve doğa krizleri ile mücadelede  yetersiz olduğunu söylüyor. Daha hırslı hedefler ve taze bir yaklaşım gerekli.

Rewilding Britain, gelecek on yılda ülkenin ormanlık alanının %13’ten en az %26’ya artırılmasını destekliyor. Bu, Birleşik Krallık’ın mevcut sera gazı salımlarının yıllık olarak %10’unun absorbe edilmesine ve gerilemekte olan yabani yaşamın geliştirilmesine yardımcı olabilir .

Ekimler

Ancak İngiltere’nin yeniden ormanlaştırılması için hükümetin taslak stratejisi, herhangi bir ağaç hedefi belirlemede başarısız oluyor ve en iyi ihtimalle İngiltere orman örtüsünün 2050 yılı itibariyle bugünkü %10’dan sadece %12’ye çıkarabilecek.

Hükümetin iddiasız planları, hızlı çözüm olarak manuel ağaç dikimine odaklanıyor. Ancak bu yıl sonunda yayınlanacak Rewilding Britain çalışması, uygun bölgelerde doğal ağaç ekimi ile desteklenen doğal yenilenmeye izin verilmesinin ve geliştirilmesinin, ormanların yeniden canlandırılması için en etkili uzun vadeli yaklaşım olduğunu gösteriyor.

Rewilding Britain Başkanı Rebecce Wringley, ”Hızlanan küresel ısınma ve türlerin yok olması tehditlerinin ölçeği ile uyuşan Britanya çapında doğanın iyileştirilmesinde hükümetten net ve cesur hedeflerle genişlemeye acil ihtiyacımız var ” diye konuşuyor:

Yitirilmiş ormanlık alanlarımızı sadece ekim ile geri getiremeyiz. Eski orman parçalarını korumak ve ağaçların doğal olarak yeniden oluşmasına izin vermek ve yardımcı olmak güdük ormanlarımızın ve ormanlık alanlarımızın makus geleceğini tersine çevirmek için en etkili yol ve böylece insanlara, doğaya ve iklime yararlı olunabilir.”

Ağaçların ve çalıların eski peyzajlarında doğal olarak yeniden büyümelerine izin vermek – ihtiyaç olunan yerde bir el yardımıyla, örneğin gerekli olduğunda zemini hazırlayarak veya doğal tohum kaynaklarının uzak olduğu durumlarda ağaç tohumu ekerek – karbondioksit emmesi, yabani yaşamın desteklenmesi ve iklim değişimine adaptasyon için ormanlık alanların yaratılması, ekimden daha iyidir. Maliyet ve yönetim giderleri, ithal ağaç hastalıkları ve plastik ağaç koruyucularının tamamı böylece azaltılabilecektir.

Yenilenme

Britanya’nın ormanlık örtüsünün ikiye katlanması, gelecekte yabani ormanlık alanlara dönüşecek genç ağaçların doğal olarak yetiştiği arazileri de kapsıyor.

Doğal yenilenmeye karşı büyük engeller çoğunlukla alan kaybı olarak görülen aslında genç ağaçlara mükemmel bir habitat ve yuva olan, çalılara karşı tutumlar ve otoburlarca ağaçların aşırı otlatılması.

Hükümetin yeni çevresel arazi yönetimi planı, ağaçların yenilenmesine izin vermek için arazi sahiplerine teşvik sunarak, yönetilmeyen alanlar için arazi sahiplerini cezalandıran geçmiş arazi engellerini ortadan kaldırarak ve vahşileşmek için düşük verimli koyun ve geyik çiftçiliğinden marjinal yüksek yayla tarımına destek olarak ele almalı.

Britanya’nın ormanlık alanlarını ikiye katlamak için hükümetin şu anda 50 milyon sterlin yıllık yatırımı en az 500 milyon sterline yükseltmesi gerekiyor. Ekonomik faydalar ormancılık, turizm ve ekosistem restorasyonundaki işleri içeriyor. Ağaçların, karbon çekilmesi ve depolanması, selin azaltılması, kentsel soğutma, iyileştirilmiş toprak ve su kalitesi ve yaban hayatı habitatları pek çok faydası bu tür ön maliyetlerden çok daha ağır basmakta.

Rewilding Britain, ormanlık alanların doğal olarak yeniden canlandırılmasının daha geniş bir yeniden yabanileşmenin parçası olması gerektiğini söylüyor – doğanın kendi kendine bakmasına izin vererek büyük ölçekli restorasyonu. Bu, eski ormanlık alanlar için daha iyi koruma ve daha iyi bağlanmış habitatların bir karışımını sağlamayı içermekte.

Serpilme

Dünyanın dört bir yanından gelen kanıtlar, doğal yenilenmenin faydalarını vurgulamakta. Doğu Avrupa‘da ve eski SSCB‘de, çözülüşten bu yana kendiliğinden oluşan büyük yeniden ağaçlanma, Rusya ve Kazakistan’daki 58 milyon hektardan fazla terk edilmiş ekili araziyi kapsıyor.

Güney Norveç kıyılarında yeşeren geniş yapraklı ormanlar – bir zamanlar ormansızlaştırılmış ve bugün İngiltere’nin çoğu kadar çıplak – Cumbria gibi yüksek arazilerde yoğun otlatma baskısı ve bozkır yakma gibi zararlı yönetim olmaksızın doğal yenilenmenin nasıl olabileceğini gösteriyor.

Friends of the Earth’ten (Yeryüzünün Dostları) elde edilen kanıtlar, turbalıklar veya değerli tarım arazileri gibi önemli habitatları etkilemeden, İngiltere’nin ağaç örtüsünü ikiye katlamak için fazlasıyla uygun arazi olduğunu gösteriyor.

“Eski ormanlık alanlarımız yok çünkü onları yok ettik ve aşırı kesme, aşırı biçme ve aşırı otlatma yoluyla geri dönmelerini önlemek için çok çalışmaya devam ediyoruz. Onlara izin verirsek, milyonlarca ağaç İngiltere’nin büyük bölümüne kendilerini dikecek” diyor Rebecca Wrigley.

Rewilding Britain, yeniden yabanileşmenin, iklim ve yok olma krizleriyle mücadele etmek, insanları doğayla yeniden birleştirmek ve yeni fırsatlar aracılığıyla insanlara ilham vermek için gelişmesini istiyor.

Makalenin İngilizce orijinali

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.