Yeni Zelanda Parlamentosu’nun yarısı kadın, yüzde 11’i LGBTI+

Jacinda Ardern'in zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerden sonra oluşan Yeni Zelanda Parlamentosu, büyük bir çeşitlilik içeriyor: Yarısı kadın, yüzde 11i LGBTİ + bireyler. Kabinede de beş Maori bulunuyor.
Yeni Zelanda’da 17 Ekim’de kadınların liderliğindeki iki büyük partinin yarıştığı ve Başbakan Jacinda Ardern‘in zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerden sonra parlamento oluştu. Yeni parlamentonun yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor. LGBTI+’ların oranı ise yüzde 11. Başbakan Yardımcısı Grant Robertson, ülkede bu görevi üstlenen ilk açık eşcinsel siyasetçi oldu.

BBC‘nin aktardığına göre, Yerli Maori ve Pasifika halklarının parlamentodaki temsil oranı, nüfusa oranlarından daha fazla.

Yaklaşık 4,9 milyon nüfuslu ülkede, Ardern’in 20 üyeli Bakanlar Kurulu’nun sekiz üyesi de kadın. Kabinede Maorilerden beş bakan bulunuyor.  Yüzünde geleneksel “moko kauae” dövmesi olan Nanaia Mahuta da ülkenin ilk Maori kökenli dışişleri bakanı.

Nanaia Mahuta
Nanaia Mahuta.

Ardern liderliğindeki merkez sol İşçi Partisi‘nin Başkan Yardımcısı Kelvin Davis de Maori yerlilerinden. Davis, “Kabinede hiç böyle bir temsil seviyemiz olmamıştı ve bunun parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Yine Maori yerlisi ve lezbiyen olan İşçi Partisi milletvekili Louisa Wall ise LGBTI+ bireylerin parlamentodaki temsil oranlarının artmasının daha da ilerici bir toplum yaratacağını söyledi. Wall “Temsili demokraside çok mesafe kat ettik” ifadelerini kullandı.

Auckland Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Jennifer Curtin, Yeni Zelanda’nın “Biz erkek, soluk yüzlü ve eski değiliz” mesajı verdiğini söyledi.  Prof. Curtin, “Parlamentoda tüm kesimlerin temsilcilerinin bulunması, karar masasında farklı perspektiflerin olması demek. Çeşitlilik bizatihi iyidir. Homojenliği ve Beyaz çoğunluğun ya da buradaki haliyle sömürgecilerin hakimiyetini kıran her şey iyidir” diye konuştu.

Dünyanın en ‘çeşitlilik içeren’ Meclis’i

Yeni Zelanda Parlamentosu seçimlerden önce dünyanın en çeşitlilik içeren meclislerinden biriydi. Parlamentoda kadınların oranı yüzde 38’den yeni seçimle sonuçlarıyla birlikte yüzde 48’e çıktı.

Başbakan Yardımcısı Grant Robertson. 

LGBTI+’ların oranı yüzde 7’den yüzde 11’e yükseldi.

Maori halkının temsil oranı ise yüzde 23’ten yüzde 21’e düştü. Bu 2014’ten sonraki en düşük oran. Ülkede kendini Maori olarak tanımlayanların oranı yüzde 17. Yeni Zelanda Parlamentosu’nda 1867’den beri Maoriler’in sandalyesi bulunuyor. 1967’ye kadar Maori halkı sadece kendilerine tahsis edilmiş sandalyeler için yarışabiliyordu. 1975’te bu sınırlama kalktı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR