DünyaKadınLGBTİ+Manşet

Yeni Zelanda Parlamentosu’nun yarısı kadın, yüzde 11’i LGBTI+

0
Yeni Zelanda’da 17 Ekim’de kadınların liderliğindeki iki büyük partinin yarıştığı ve Başbakan Jacinda Ardern‘in zaferiyle sonuçlanan genel seçimlerden sonra parlamento oluştu. Yeni parlamentonun yaklaşık yarısı kadınlardan oluşuyor. LGBTI+’ların oranı ise yüzde 11. Başbakan Yardımcısı Grant Robertson, ülkede bu görevi üstlenen ilk açık eşcinsel siyasetçi oldu.

BBC‘nin aktardığına göre, Yerli Maori ve Pasifika halklarının parlamentodaki temsil oranı, nüfusa oranlarından daha fazla.

Yaklaşık 4,9 milyon nüfuslu ülkede, Ardern’in 20 üyeli Bakanlar Kurulu’nun sekiz üyesi de kadın. Kabinede Maorilerden beş bakan bulunuyor.  Yüzünde geleneksel “moko kauae” dövmesi olan Nanaia Mahuta da ülkenin ilk Maori kökenli dışişleri bakanı.

Nanaia Mahuta

Nanaia Mahuta.

Ardern liderliğindeki merkez sol İşçi Partisi‘nin Başkan Yardımcısı Kelvin Davis de Maori yerlilerinden. Davis, “Kabinede hiç böyle bir temsil seviyemiz olmamıştı ve bunun parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Yine Maori yerlisi ve lezbiyen olan İşçi Partisi milletvekili Louisa Wall ise LGBTI+ bireylerin parlamentodaki temsil oranlarının artmasının daha da ilerici bir toplum yaratacağını söyledi. Wall “Temsili demokraside çok mesafe kat ettik” ifadelerini kullandı.

Auckland Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Jennifer Curtin, Yeni Zelanda’nın “Biz erkek, soluk yüzlü ve eski değiliz” mesajı verdiğini söyledi.  Prof. Curtin, “Parlamentoda tüm kesimlerin temsilcilerinin bulunması, karar masasında farklı perspektiflerin olması demek. Çeşitlilik bizatihi iyidir. Homojenliği ve Beyaz çoğunluğun ya da buradaki haliyle sömürgecilerin hakimiyetini kıran her şey iyidir” diye konuştu.

Dünyanın en ‘çeşitlilik içeren’ Meclis’i

Yeni Zelanda Parlamentosu seçimlerden önce dünyanın en çeşitlilik içeren meclislerinden biriydi. Parlamentoda kadınların oranı yüzde 38’den yeni seçimle sonuçlarıyla birlikte yüzde 48’e çıktı.

Başbakan Yardımcısı Grant Robertson. 

LGBTI+’ların oranı yüzde 7’den yüzde 11’e yükseldi.

Maori halkının temsil oranı ise yüzde 23’ten yüzde 21’e düştü. Bu 2014’ten sonraki en düşük oran. Ülkede kendini Maori olarak tanımlayanların oranı yüzde 17. Yeni Zelanda Parlamentosu’nda 1867’den beri Maoriler’in sandalyesi bulunuyor. 1967’ye kadar Maori halkı sadece kendilerine tahsis edilmiş sandalyeler için yarışabiliyordu. 1975’te bu sınırlama kalktı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.