GündemManşetTürkiye

‘Yeni Zekeriya Öz’ diye eleştirilen Akın Gürlek, Adalet bakan yardımcılığına getirildi

0

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bakan yardımcısı olan Gürlek, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki  Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını tanımayan mahkeme başkanı olarak da biliniyor. 

Ayrıca Akın Gürlek, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’li eski vekil Sırrı Süreyya Önder, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlarla, gazeteci Canan Coşkun, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında hükmettiği hapis cezalarıyla biliniyor.

‘Yeni Zekeriya Öz’

Gürlek, Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına da aykırı hüküm vermiş, bu kararının ardından HSK tarafından birinci sınıf hakim yapılmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu kararının ardından Gürlek’e yönelik olarak “yeni Zekeriya Öz” eleştirisinde bulunmuştu. Kılıçdaroğlu’nun 20 Ekim 2020 tarihinde Meclis’teki grup toplantısında kullandığı sözler nedeniyle İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek’in açtığı tazminat davasını kaybettiği bildirilmişti. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, Gürlek’in davayı kaybettiğini şu sözlerle duyurmuştu:

“Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararı tanımayan, kamuoyunun da bildiği birçok hukuksuz karara imza atan, tam da bu nedenlerle Genel Başkanımızın; ‘yeni Zekeriya Öz’ eleştirisine muhatap olan İstanbul ACM Başkanı Akın Gürlek hüsrana uğradı! Genel Başkanımızın 20 Ekim 2020 tarihli Grup toplantısındaki eleştirileri nedeniyle İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açmış olan Akın Gürlek bugün yapılan duruşmada davayı kaybetti!”

DİAYDER ve İBB teftişi

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından yöneltilen iddiaların yer aldığı Din Alimleri Derneği (DİAYDER) iddianamesinin kabul edildiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Gürlek,  bu davayla da biliniyor. 

Danıştay üyeleri seçildi

Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olan Uğurhan Kuş ise Danıştay üyesi oldu. 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre HSK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Barış Tüfenkci, Konya Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanı Kenan Balan ve Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Nurten Çolakoğlu, Danıştay üyeliğine seçildi. 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.