ManşetTürkiye

İBB’ye ‘teftiş’ başlatılmasına dayanak yapılan DİAYDER iddianamesi kabul edildi

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından yöneltilen iddiaların yer aldığı Din Alimleri Derneği (DİAYDER) iddianamesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde “PKK’nin hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü” öne sürülen ve aralarından bazılarının İBB’de çalıştığı belirlenen 10’u tutuklu 23 kişi hakkında 3,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamenin kabulüyle dosya soruşturma aşamasından kovuşturma aşamasına geçti. İlk duruşma 18 Şubat 2022’de yapılacak.

28 Aralık’ta Kürtçe hutbe okudukları ve dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanan DİAYDER üyeleri için Anayasa Mahkemesi‘ne (AYM) hak ihlali başvurusunda bulunulmuştu.

 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Akın Gürlek, eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski HDP’li vekil Sırrı Süreyya Önder, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlarla, gazeteci Canan CoşkunTürk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında hükmettiği hapis cezalarıyla biliniyor.

Gürlek, Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına da aykırı hüküm vermiş, bu kararının ardından HSK tarafından birinci sınıf hakim yapılmıştı.

İddianameden…

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 335 sayfalık iddianame, Şirinevler’de faaliyet gösteren derneğin, KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü iddia ediliyor.

Pek çok kısmında İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde bazı çalışanlarının terör örgütü iltisakı bulunduğu iddiasıyla  soruşturma başlattığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na atıf yapılan iddianamede, belediyede gassal olarak çalışan sanıkların maaşlarının bir bölümünü derneğe aktardıkları, derneğe belediye tarafından yoksullara dağıtılmak üzere yardım kartları verildiği iddiaları yer alıyor. İddianamenin delil değerlendirme bölümünde ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, seçim öncesi DİAYDER üyeleri ile görüştüğü ve kadro sözü verdiklerine yönelik sanık beyanlarına vurgu yapılıyor. 

Ayrıca derneğin bastırdığı takvimin ücretinin de belediye tarafından ödendiğine yönelik sanık konuşmaları bulunduğu belirtiliyor. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.