DünyaManşet

Yeni Papa 1. Francis cuntacı mı?

0

16. Benedictus’un istifasının ardından yapılan seçimlerde Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio Hıristiyan aleminin yeni ruhani lideri oldu. Katolik dünyasının yeni lideri, Arjantinli Kardinal Bergoglio 1. Francis ismini seçti. Bergoglio 1000 yıl sonra Avrupa dışından seçilen ve Latin Amerikalı olan ilk Papa. Ancak Papa 1. Francis olarak tanıtılan yeni Papa’nın şimdiden günahları konuşulmaya başlandı.

1. Francis adını alan Yeni Papa Bergoglia, cuntanın başındaki faşist lider Videla ile birlikte

Papa 1. Francis’in Arjantin’de 1976 ile 1983 yılından ABD destekli askeri cunta döneminde cuntanın işkence, adam kaçırma, faili meçhul cinayetlerine ses çıkarmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Bergoglio’yu savunanlar ise 76 yaşındaki din adamının cunta rejimiyle iyi ilişkilere sahip olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Nitekim iddia sahipleri de hiçbir zaman Bergoglio hakkındaki suçlamalarla ilgili  Bergoglio’yu binlerce Arjantinlinin katili cunta lideri Videla ile samimi şekilde gösteren fotoğraf dışında kanıt sunabilmiş değiller.

Arjantin’de insan hakları ihlallerini takip etmekle bilinen avukat Myriam Bregman, yeni Papa’nın öğrenci, solcu, işçilerin işkence, kaçırma ve öldürülme olaylarının yanı sıra iki papazın da cunta tarafından kaçırılmasına göz yummakla suçladı. Bregman çocukları kaçırılan ailelerin yalvarmalarına rağmen Jorge Mario Bergoglio’nun cuntanın bu uygulamalarına karşı bir şey yapmadığını söyledi.

Plaza de Mayo anneleri tepkili

Bergoglio’ya ayrıca cunta döneminde çocukları kaçırılıp satılan aileler de tepki gösteriyor. Çocuğu kaybolan annelerin oluşturduğu Plaza de Mayo annelerinde Estela de la Cuadra “Halk onun ne yaptığını biliyor” diye tepkisini dile getirdi.

(Yeşil Gazete, Focus Haber)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.