Yeni Papa 1. Francis cuntacı mı?

16. Benedictus’un istifasının ardından yapılan seçimlerde Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio Hıristiyan aleminin yeni ruhani lideri oldu. Katolik dünyasının yeni lideri, Arjantinli Kardinal Bergoglio 1. Francis ismini seçti. Bergoglio 1000 yıl sonra Avrupa dışından seçilen ve Latin Amerikalı olan ilk Papa. Ancak Papa 1. Francis olarak tanıtılan yeni Papa’nın şimdiden günahları konuşulmaya başlandı.

1. Francis adını alan Yeni Papa Bergoglia, cuntanın başındaki faşist lider Videla ile birlikte

Papa 1. Francis’in Arjantin’de 1976 ile 1983 yılından ABD destekli askeri cunta döneminde cuntanın işkence, adam kaçırma, faili meçhul cinayetlerine ses çıkarmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Bergoglio’yu savunanlar ise 76 yaşındaki din adamının cunta rejimiyle iyi ilişkilere sahip olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Nitekim iddia sahipleri de hiçbir zaman Bergoglio hakkındaki suçlamalarla ilgili  Bergoglio’yu binlerce Arjantinlinin katili cunta lideri Videla ile samimi şekilde gösteren fotoğraf dışında kanıt sunabilmiş değiller.

Arjantin’de insan hakları ihlallerini takip etmekle bilinen avukat Myriam Bregman, yeni Papa’nın öğrenci, solcu, işçilerin işkence, kaçırma ve öldürülme olaylarının yanı sıra iki papazın da cunta tarafından kaçırılmasına göz yummakla suçladı. Bregman çocukları kaçırılan ailelerin yalvarmalarına rağmen Jorge Mario Bergoglio’nun cuntanın bu uygulamalarına karşı bir şey yapmadığını söyledi.

Plaza de Mayo anneleri tepkili

Bergoglio’ya ayrıca cunta döneminde çocukları kaçırılıp satılan aileler de tepki gösteriyor. Çocuğu kaybolan annelerin oluşturduğu Plaza de Mayo annelerinde Estela de la Cuadra “Halk onun ne yaptığını biliyor” diye tepkisini dile getirdi.

(Yeşil Gazete, Focus Haber)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR