Kategoriler: ManşetYaşam

Yeni ‘Mutlu Gezegen Endeksi’nde Türkiye 91. sırada

Yazar:
Yeşil Gazete

Berlin merkezli Hot or Cool Enstitüsü tarafından hazırlanan Mutlu Gezegen Endeksi (HPI) raporu, tüketim düzeylerinin yükselmesinin refah seviyelerinin artması anlamına gelmediğini vurguluyor. Endeks, ülkelerin refah, yaşam süresi ve karbon ayak izi olmak üzere üç temel kriter üzerinden değerlendirilmesine dayanıyor.

HPI, 147 ülke için 2006 ile 2021 yılları arasında yaşam beklentisi, bildirilen refah düzeyi ve kişi başına karbon ayak izi kullanılarak hesaplandı. Hiçbir ülke üç kriterin tamamında “iyi” puanlar elde edememişken, bazı ülkeler bu ideal noktaya yaklaşmayı başardı. Vanuatu, İsveç, El Salvador, Kosta Rika ve Nikaragua bu endekste en yüksek puanları alan ülkeler arasında.

2007 yılında 37. sırada olan Türkiye, en son verilere göre 91. sırada bulunuyor. Rapor ayrıca, ülkelerdeki en zengin yüzde 10’luk kesimin, ülke nüfusunun geri kalanından çok daha düşük bir HPI puanına sahip olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, daha yüksek gelir düzeyleri ve yüksek karbon emisyonlarının otomatik olarak daha yüksek refah anlamına gelmediğine işaret ediyor.

Kanadalı aktivist, altı ay süren karbon ayak izi farkındalık kampanyasını İstanbul’da noktaladı
Rapor: Et endüstrisindeki karbon ayak izini azaltmak, Latin Amerika’nın net sıfıra ulaşmasının anahtarı

Sürdürülebilir refah için yeni bir yaklaşım şart

Mutlu Gezegen Endeksi, dünya genelinde ülkelerin sürdürülebilir refah düzeylerini değerlendirmek için üç önemli faktörü baz alıyor: yaşam beklentisi, kişisel refah düzeyi ve kişi başına düşen karbon ayak izi. Raporda, yüksek gelir ve yoğun tüketim düzeylerine sahip ülkelerin genellikle daha büyük karbon ayak izlerine sahip olduğu ve bu durumun, ilgili ülkelerin refah seviyelerini artırmadığı vurgulanıyor.

Özellikle Vanuatu, İsveç ve Kosta Rika gibi ülkeler, karbon ayak izlerini minimumda tutarak yüksek yaşam kalitesi standartları sunmayı başarıyor. Bu ülkeler, çevresel sürdürülebilirlik ve yüksek yaşam standartlarını bir arada sunarak diğer ülkelere örnek teşkil ediyor. Raporda, bu ülkelerin bilinçli politikalar ve toplum yararını gözetme eğilimleri sayesinde bu dengeyi kurabildikleri belirtiliyor.

Rapora göre, yüksek gelir grupları genellikle daha büyük karbon ayak izlerine sahip, ancak bu, daha yüksek refah düzeyleri anlamına gelmiyor. Özellikle zenginlerin tükettiği ürün ve hizmetler, genelde daha fazla kaynak kullanımı ve çevresel tahribata neden oluyor. Bu durum, sadece bireysel tüketim davranışlarıyla değil, aynı zamanda yatırım ve üretim süreçleriyle de ilintili.

Mutlu Gezegen Endeksi, politika yapıcılarına, ekonomik büyüme odaklı yaklaşımlar yerine, insanların ve gezegenin sağlığını gözeten yeni ölçütler geliştirmeleri yönünde çağrıda bulunuyor. Rapor, sürdürülebilir refahı teşvik eden politikaların, ekonomik büyüme kadar önemsenmesi gerektiğini öne sürüyor. Ayrıca, ülkelerin karbon emisyonlarını azaltma ve çevresel ayak izlerini küçültme çabalarının, refah seviyelerini artırmada önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024