Karadeniz’de 250 bin yunus yaşıyor

Karadeniz‘deki yunus popülasyonu hem uluslararası hem de yerel ölçekte takip ediliyor. Sinop Üniversitesi‘nden Dr. Uğur Özsandıkçı yaptığı açıklamada, 2019 yılında başlatılan sayım çalışmaları sonucunda Karadeniz’de tahmini 250 bin yunusun yaşadığının tespit edildiğini açıkladı.

AA’ya konuşan Özsandıkçı, Sinop Yarımadası‘nda Gerze ile Ayancık arasındaki yunus popülasyonunu belirlemek için başlatılan iki yıllık bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Bu çalışma sırasında, mutur türünden yaklaşık bin, tırtak türünden üç yüz ve afalina türünden iki yüz bireyin Sinop kıyılarında mevsimsel olarak yaşadığı belirlendi.

Dr. Özsandıkçı, Sinop kıyılarında 2016’dan bu yana ölü yunusları izlediklerini ve 2021’de küçük bir artış gözlemlediklerini, ancak yunus ölümlerinin genelde normal seviyelerde olduğunu ifade etti. Ölümlerin çoğunun balık ağlarına takılma sonucu meydana geldiğini ekledi.

Özsandıkçı, çalışmanın bilim camiasında resmi veri olarak kabul gördüğünü vurgulayarak şöyle devam etti:

“Sinop Üniversitesi olarak Sinop Yarımadası civarında Gerze ile Ayancık arasında ne kadar yunus var, bunun cevabını aramaya çalıştık. 2019-2020 yıllarında mevsimsel olarak yaptığımız çalışmalar şunu gösterdi ki mutur türünden yaklaşık 1000 birey, tırtak türünden yaklaşık 300, afalina türünden ise yaklaşık 200 bireyimiz var Sinop civarında. Karadeniz’in yaklaşık binde ikisini temsil etmesine rağmen popülasyonun yüzde 1,5-2’si mevsimsel olarak Sinop’ta yaşıyor diyebiliriz. Bu anlamda Sinop önemli. Zaten 2021 yılında da Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) önemli deniz memelisi habitatı olarak tanımlamıştı.”

Yunus ölümleri de takip ediliyor

Bölgede kıyıya vuran ölü yunuslarla ilgili de 2016’dan itibaren izleme ve takibe devam ettiklerine dikkati çeken Özsandıkçı, “Bu türler hakkında bilgi edinmemiz, korunmasını sağlayabilmemiz için izleme çalışmalarını sürekli devam ettirmemiz gerekiyor. Ben 2016 yılından beri Sinop kıyılarında ölü yunusları takip ediyorum. Bugüne kadar baktığımızda 2021 yılında ufak bir pik vardı. Onun dışında anormal denebilecek rakamlar yok.” ifadesini kullandı.

Özsandıkçı, bölgede yunus ölümlerinin genellikle ilkbaharda görüldüğünü, bunların da tesadüfen balık ağlarına takılma sonucu meydana geldiğini kaydetti.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi