DünyaManşet

Yeni Kaledonya bağımsızlık referandumundan, ‘Fransa’dan ayrılmak istemiyoruz’ sonucu çıktı

0

Pasifik Okyanusu’nun güneydoğusunda yer alan ve Fransa’ya bağlı özerk bir bölge olan Yeni Kaledonya’da yapılan referandumda, halk bağımsızlığa karşı çıktı. Açıklanan resmi sonuçlara göre, referanduma katılanların yüzde 56,4’ü bağımsızlığa karşı oy kullandı. Yüzde 43,6 ise bağımsızlıktan yana oy verdi.

Büyük Okyanus’un güneydoğusunda yer alan Yeni Kaledonya’da oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 174 bin seçmen, Fransa’nın bir parçası olarak kalmak veya bağımsızlık için düzenlenen referanduma katıldı. Referandumda seçmenlere, “Yeni Kaledonya’nın tam egemenliğe kavuşmasını ve bağımsızlığını istiyor musunuz?” sorusu yöneltilerek, ‘evet’ veya ‘hayır’ yanıtı vermeleri istendi.

1977’de Cibuti’nin ayrılık kararı aldığı oylamadan bu yana düzenlenen ilk bağımsızlık referandumu olan bu seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre halkın yüzde 56.4’ü bağımsızlığı reddetti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da televizyondan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ‘bu tarihi adımı birlikte atmış olduklarından ötürü gurur duyduğunu’ dile getirdi.

Referandum çalışmaları esnasında ülkenin yerli halkı Kanaklar ve bağımsızlık yanlısı gruplar tarafından düzenlenen kampanyalarda ‘Sömürgeci otoritelerin prangalarından kurtulalım’ sloganı öne çıkmıştı.

Yaklaşık 275 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya’da yerli halk Kanaklar nüfusun yüzde 44’ünü oluşturuyor. Hükümet başkanlığını Philippe Germain’in yürüttüğü Yeni Kaledonya’da resmi dil Fransızca, başkent ise Noumea.

Bağımsızlık yanlılarının Fransa ile yapılan anlaşma uyarınca 2022 yılından önce yeni bir referanduma daha gitme hakkı bulunuyor.

 

(Sputnik Türkiye)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.