Doğa MücadelesiManşet

Yeni İstanbul: 3. Havalimanı projesiyle artık denizden balık yerine moloz çıkıyor!

0

2018’de bitmesi planlanan 3. Havalimanı, proje aşamasından bugüne dek tartışmaların odağında olmaya devam ediyor. Bianet’ten Tansu Pişkin ve Ekin Karaca Ağaçlı Köyü’ne gidip, havalimanın çevreye verdiği tahribatı konuşmak üzere Cahit Aksoy ve balıkçılıkla uğraşan Selahattin kaptan ile buluştu. Herkesin ortak şikayeti doğaya verilen zarar ve inşaat nedeniyle pek çok alana girişlerin yasaklanmış olmasıydı.

Ağaçlı köylülerinden Cahit Aksoy bölgede inanılmaz bir doğa katliamı yaşandığını anlattı.

“Sulak alanlar, göletler, kuşların göç yolları yok edildi. Burası geliri hayvancılıktan sağlayan bir bölge ama köyler mahalle statüsüne alınarak meralar yavaş yavaş kapatıldı. İnsanlar neredeyse hayvanlarını dışarı çıkartacak alan bulamıyor. Çıkardığı yerlerden de hafriyat kamyonları geçiyor. Bakıyorsunuz bazı alanları IGA kapatmış, giriş yasak. Orman İşletmesi’nin doldurup sözüm ona ağaçlandırdığı ve yine yasak olan bölgeler var. Hem hayvanların hem insanların yaşam alanları daraldı.

“Şimdi balıkçılar ağ atınca denizden moloz çekiyorlar”

Birkaç sene öncesine kadar buradan çıktığımız zaman sahile, ormana gidip yürüyüş yapıyorduk. Şimdi hiçbir yere kıpırdayamıyoruz. Yani farklı bir hapishanenin içine tıkıldık biz. Küçücük bir yaşam alanımız kaldı, onun içinde hapishanede volta alanı gibi yerimiz oldu.Bizim köyden Kilyos’a kadar uzanan sahili doldurdular. Eskiden bu sahile hafta sonları 10-15 bin kişi gelirdi. Balıkçılar balık tutardı. Şimdi balıkçılar ağ atınca denizden moloz çekiyorlar. Yırtık ağlar da çöpe gidiyor. Örneğin bu köyde biz 10 senedir çivi çakamıyoruz. İnşaat ruhsatı yok, inşaat yapan da yok, yapılmasına izin veren de yok. Bana sorarsanız böylesi güzel. Eğer kelebeklerin öldürülmesinin birilerine para kazandırması iyiyse bu havalimanının yapımı da iyi olacak.”

“Molozlar ağları yırtıyor, her yer inşaat, toz, pislik”

3. Havalimanı’nın yapılacağı bölgeye çok yakın olan Ağaçlı Köyü’nde balıkçılar da havalimanı inşaatı ve ek projeler nedeniyle mağdur olduklarını aktarıyor. Selahattin kaptan memnuniyetsizliği şu sözlerle dile getiriyor.

“İnşaat molozlarını hep denize döküyorlar. Molozlar da ağları yırtıyor. Ayrıca bu mevsim oldu, daha ne palamut gördük, ne lüfer. Denizi çok kirlettiler. Tutulan balıklara bakıyoruz. Tirsi balığı çoğunlukta. Çok az çinekop ve bir tane mığrı ve bir kalkan göze çarpıyor. Tüm yolları kapattılar. Kendi doğup büyüdüğümüz bölgede çok küçük bir alana sıkışıp kaldık. Taş çıkartıyorlarmış. Her yer inşaat, toz, pislik.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de açıkladığı “Yeni İstanbul” hayalinin ardından 2009’daki “İstanbul Çevre Düzeni Planı”na göre Silivri’de yapılması planlanan havalimanının yeri değiştirilip İstanbul’un akciğerleri olarak bilinen Kuzey Ormanları bölgesine alınmıştı.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.