YaşamEditörün SeçtikleriFoto Galeriİklim KriziManşet

Yeni iklim gerçekliğine yönelik tasarımlar

0

İklim krizinin etkileri her geçen gün daha da hissedilir olmaya başladı. Yağış rejimindeki değişiklikler, artan seller ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi felaketler doğrudan günlük yaşamımızı etkiliyor. Bilim insanları ise art arda yaptıkları uyarılarda karbon emisyonlarını biran önce sıfırlamazsak bu felaketlerin, ileride yaşanabileceklerin yalnızca küçük bir bölümü olduğunu söylüyor.

Guardian, mimarların bu yeni iklim gerçekliğine uyum gösteren tasarımlarını fotoğraf galerisinde bir araya getirdi. Yüzen köyler ile hem karada hem suda var olan evler mimarların, deniz seviyelerinin yükselmesine ve artan sel felaketlerine bulduğu çözümlerden yalnızca birkaçı.

Okyanus Şehri

Bjarke Ingels Group (BIG) mimarları tarafından tasarlanan yüzen köyler, bildiğimiz dünyanın artık değiştiğini ve yeni bir gerçeklikle karşı karşıya kaldığımızı gözler önüne seriyor. Dünyanın ilk esnek ve sürdürülebilir yüzen topluluğu, 10 bin kişiyi ağırlayacak şekilde tasarlandı.

Fotoğraf:  Bjarke Ingels Group (BIG)

Üçlü set

KCAP & Felixx tarafından geliştirilen “üçlü set stratejisi”, Shayuchong’daki  Shenzhen Körfezi sahilinde iklim adaptasyonuna göre yeniden düzenlemeye yönelik bir yaklaşım sağlıyor.

Fotoğraf: KCAP+Felixx

Yerden yüksek

Kuzey Norveç’teki Steigen takımadalarında, Stinessen Arkitektur tarafından tasarlanan kabinler, hem normal hem de aşırı hava koşullarındaki dalga yüksekliğini ve iklim değişikliğinden dolayı deniz seviyesindeki öngörülen artışı dikkate alacak şekilde konumlandırıldı.

Fotoğraf: Adrien Giret/Stinessen Arkitektur

Yüzen evler

Marlies Rohmer mimarları Amsterdam limanı çevresinde yüzen evler tasarlamış. Evler limanın kıyı hattı ve iç denizin bir bölümüne yayılacak şekilde inşa edilmiş.

Fotoğraf: George Steinmetz/Hollandse Hoogte

Tırmanış

Teksas’ın Bolivar yarımadasında evler için getirilen yeni şartlara uymak üzere bir ev inşa ediliyor. Federal, eyalet ve yerel ajanslar, Ike Kasırgası sırasında harap olan toplumu geri kazanmak için birlikte çalışıyor.

Fotoğraf: Patsy Lynch/FEMA

Kademeli yapılaşma

HafenCity’deki Marco Polo Terasları suya kademeli olarak iniyor. Taşkın bölgesinde bulunan Elbe Nehri’nin taşkın önleme tedbirleri en başından itibaren yapıya entegre edildi.

Fotoğraf: Tim Corvin Kraus

Comments

Comments are closed.