ManşetEkolojiHayvan Hakları

Yeni Güney Galler’deki koalaların nesli 2050 yılına kadar tükenebilir

0

Avustralya‘da yeni yapılan bir meclis soruşturması, Yeni Güney Galler eyaletindeki koalaların neslinin hükümet gerekli koruma adımlarını atmadığı taktirde 2050 yılına kadar tükenebileceğini ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıllarda tarım, kentsel gelişim, madencilik ve ormancılık için arazi temizliği ülkenin en kalabalık eyaleti olan Yeni Güney Galler’deki hayvanların habitat kaybına yol açan en büyük faktörlerdi.  2019 yılından itibaren etkili olan orman yangınları eyaletteki yaşam alanlarının dörtte birini yok etti. Bazı bölgelerde bu oran yüzde 80’e kadar çıktı.

‘Hükümet komitenin tavsiyelerine uymalı’

Reuters’da yer alan habere göre meclis tarafından oluşturulan bir komitenin hazırladığı 311 sayfalık nihai rapor 30 Haziran Salı günü sunuldu. Raporda “Çocuklarımızın torunlarının Yeni Güney Galler’deki vahşi doğada bir koala görmesinin tek yolu, hükümetin komitenin tavsiyelerine uymasıdır” denildi.

Birden çok partinin yer aldığı komitede acil sayım, şehir planlamasında hayvanların korunmasını öncelik edinmek ve koruma fonlarının artırılması gibi 42 tavsiye yer alıyor.

‘Zamanı geldiğinde ciddiye alacağız’

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) sözcüsü Stuart Blanch, Avustralya hükümetini bu tavsiyelere uymaya çağırdı. Blanch bu doğrultuda arazi temizleme yasalarının yeniden yazılmasını, koalaların yaşadığı alanları korumaya çalışan çiftçilerin fonlanmasını, koala ormanlarının kesilmesinin yasaklanarak plantasyona yönlenilmesini talep etti.

Güney Galler başbakanı Gladys Berejiklian‘ın sözcüsü ise yaptığı açıklamada hükümetin raporu “zamanı geldiğinde” ciddiye alacağını söyledi.  Açıklamada, hükümetin hali hazırda hayvanları koruma stratejileri için 30,14 milyon dolar taahhüt ettiği hatırlatıldı. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.