ManşetDoğaİklim Krizi

Yeni araştırma: Aslanların avları iklim değişikliğine karşı daha savunmasız

0

Yeni yapılan bir araştırma aslanların avladığı türler arasında yer alan antilop ve zebra gibi türlerin iklim krizinin yol açtığı sıcaklık artışlarına karşı daha savunmasız olduğunu ortaya koydu.

Sebebi ise aslanların avlanmak için günün daha serin vakitlerini tercih etmesi ve avlarına beslenmek için yalnızca günün sıcak saatlerinin kalması.

Sıcaklık artışı türleri farklı etkiliyor

Afrika savanında yaşayan pek çok memeli tür her gün yeterince besin bulabilmek ve tehlikelerden kaçmak için ince bir çizgi üzerinde yürüyor. İklim değişikliği ise bu çizgiyi iyice inceltiyor.

Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan araştırma iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkisinin nasıl olacağını anlamayı amaçlıyor ve yükselen sıcaklıklara alışmanın bütün türler için benzer sonuçları olmayacağını öne sürüyor.

Araştırmada kullanılan gece görüşlü kameralar

Doğal deney ortamı

1950’den bu yana süregelen avlanma sebebiyle 32 bölgede yer alan aslanların sayısı büyük miktarda azalmıştı. Ancak daha sonra bu alanların yarısında aslanların çoğalabilmeleri için çalışma yapıldı. Bu da bilim insanları için aslanların olduğu ve olmadığı durumları inceleyebilmek adına ‘doğal deney’ imkanı sundu.

Tavşanlardan fillere kadar geniş bir yelpazedeki 29 otçul türün hareket alanlarını inceleyen araştırmacılar Güney Afrika’da bulunan koruma altındaki vahşi yaşam alanlarına 32 kamera yerleştirdi.

Oluşturdukları harita aslanların bulunduğu ve bulunmadığı noktaların yanı sıra 30 dereceye varan sıcaklıkların yaşandığı ve sıcaklıkların 10 derece civarında kaldığı bölgeleri gösteriyor.

En çok etkilenenler orta boy otoburlar

Araştırma aslanların varlığının en çok antilop ve zebralar gibi orta boy otoburlar üzerinde etkisi olduğunu buldu. Aslanların olmadığı bölgelerde günün serin saatlerinde beslenen bu türler, aslan olduğu durumda gün ortasında ve güneş altında beslenmek zorunda kaldı.

Cape Town Üniversitesi Afrika İklim ve Kalkınma Girişimi’nde kıdemli araştırmacı Dr. Chirstopher Trisos, Carbon Brief’e yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:

Türlerin iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesinin diğer türlerle olan etkileşimleriyle nasıl ilgili olduğunu ve kısıtlanabileceğini düşünmek iklim değişikliği riskinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir adım. Ekolojik tahminler tür etkileşimlerini dikkate aldığı zaman, iklim değişikliğinin yol açacağı tür kaybı beklenenden büyük olabileceği ortaya çıkabilir.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.