Manşetİklim Krizi

Yeni araştırma: 2100 yılına kadar 4°C’lik ısınma göz ardı edilemez

0

Birleşik Krallık hükümeti, 2008 İklim Değişikliği Yasası‘na uygun olarak hazırlanan Üçüncü Birleşik Krallık İklim Değişikliği Risk Değerlendirme (CCRA3) raporunu 17 Ocak 2022 tarihinde parlamentoya sundu.

Rapor, Exeter Üniversitesi ve Met Office’den geniş bir uzman ekip tarafından hazırlandı. Ekibin yöneticisi Prof. Dr. Richard Betts, çalışma sonucunda elde ettikleri bulgularla ilgili, “Elde edilen önemli sonuçlardan biri, dünya çapındaki mevcut politikaların 2100 yılına kadar devam etmesi durumunda 4°C’ye kadar ısınmaya yol açabileceğidir” diyor.

COP26 İklim Zirvesi’de yapılan anlaşmaların iklim krizini engellemeye yönelik önemli adımlar içerse de yetersiz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Betts,  “Bu anlaşmalar 4°C’ye kadar ısınma olasılığını azalttı, ancak uygulamaların gecikmesi bunun hala mümkün olduğunu gösteriyor” diye konuşuyor.

‘Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefi ulaşılamaz hale geliyor’

Exeter Üniversitesi tarafından yayımlanan rapor, küresel ısınmanın halihazırda Birleşik Krallık’ın doğal çevresi, altyapısı, insan sağlığı için önemli riskler yarattığını ortaya koyuyor. Ayrıca Birleşik Krallık’ın güvenlik, göç ve tedarik zincirleri gibi konularla ilgili uluslararası risklere tabi olduğu sonucuna da yer veriyor. Tüm bu risklerin sonucunda 2°C’lik küresel ısınmanın 4°C’ye ulaşarak daha da arttırması beklendiği belirtiliyor.

Betts şu değerlendirmeyi yapıyor: “COP26, hedeflerinin gerisinde kaldı ve küresel ısınmayı düşük seviyelere çekme olasılığımız giderek azalıyor. Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefi ulaşılamaz hale geliyor. Neden olduğumuz iklim değişikliklerine karşı daha iyi hazırlanmamız gerekiyor.”

Profesör Betts tarafından Glasgow’daki COP26’da sunulan rapor, çok sayıda bilimsel makale ve raporların yanı sıra iki yıldan fazla bir sürede gerçekleştirilen yeni araştırmalara dayanıyor. 

Ayrıca, iklim değişikliğine uyum sağlama sorumluluğu veya bunun nasıl gerçekleşebileceği konusunda uzmanlığa sahip hükümet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarındaki çok sayıda paydaşla kapsamlı bir katılımı da içeriyordu.

Bugün yayınlanan CCRA3 raporu ayrıca İklim Değişikliği Komitesi‘nin (CCC) iklim kriziyle ilgili Birleşik Krallık’a yönelik riskleri ve Birleşik Krallık’ın ne ölçüde hazırlıksız olduğu konusundaki bağımsız tavsiyesine de yer veriyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.