Doğa MücadelesiManşet

Yedikule Bostanı sivil insiyatifi’nden Suna Kafadar son durumu Açık Radyo’da anlattı

0

Açık Radyo’da hafta içi her akşam 18:00 – 20:00 saatleri arasında yayınlanan Açık Dergi programına konuk olan Yedikule Bostanı sivil insiyatifinden Suna Kafadar son gelişmeler hakkında bilgi verdi.


Yedikule Zindanlarının hemen yanından başlayıp Kocamustafapaşa’ya kadar aralıklarla devam eden ve 1500 yıldan fazladır kentsel tarım alanı olarak kullanılan topraklar vaktiyle Arnavut ve Bulgar bostancılar tarafından ekiliyorken şu anda yoğunlukla Kastamonu Cide’den bölgeye gelen bostancılar tarafından ekiliyor.

Daha önce Ermeni Vakfına ait olan arazi şu anda belediyeye ait. Bostancılar, bostanların kullanımı için düzenli olarak işgal tazminatı ödüyor. Şu an yıkımına başlanan Hasan Amca’nın bostanı, 2006 yılından beri toprakları ektiği ve göz kulak olduğu için belediyenin aldığı  işgal tazminatından muaf. Kaderin garip bir cilvesi olarak bahsi geçen park projesinin konuşulmaya başlaması da yine aynı yıla denk düşüyor.

Kafadar, “Park’a değil bostanların yok edilmesine karşıyız”

Sahip olduğu toprağı, ağaçları, canlıları ve ekilen farklı türleri ile zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan ve kadim bir geleneğin devamı olan bostanların yıkımına karşı durarak bir çevre ve kültür bilinci temsil etmeye çalıştıklarını belirten Suna Kafadar, park yapılmasına karşı olmadıklarını projenin bostanları koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesini istediklerini söylüyor.

Fatih Belediyesi'nin Yedikule Bostanlarının yerine yapılacak parka örnek diye gösterdiği Fındıkzade Çukurbostan Şehir Parkı

Yapılmak istenen Şehir Parkının Surların hemen yanında yükselen TOKİ konutlarının aynası olabileceğini de belirten Kafadar, benzerini Sulukule’de gördüğümüz bu mutenalaştırma projesine izin vermemek gerektiğinin altını çiziyor.

Belediye geçtiğimiz cumartesi aniden yıkımına başlanan bostanların boşaltılması için 1 haftalık süre vermiş durumda.

Bir bostanın hali hazırda yıkıldığını ve yatakların molozla doldurulduğunu belirten Kafadar, belediye görevlilerinin yatakların neden molozla doldurulduğu sorusuna ise “molozun üstüne 1 metre toprak atacakları” cevabını aldıklarını ifade ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projenin yeniden düzenlenmesi ile ilgili Kadir Topbaş’tan randevu almaya çalıştıklarını fakat henüz bunda başarılı olamadıklarını dile getiren Suna Kafadar,bir diğer önemli konunun bölge sakinleri ile diyalog kurulması olduğunu söylüyor.

Son olarak süreç hakkındaki bilgi ve belgeleri paylaşmak, bostan topraklarını koruyacak düzenlemeler için yerel yönetimle diyalog oluşturmak için yedikulebostanlari.tumblr.com internet sitesini oluşturduklarını belirten Suna Kafadar sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Öte yandan, Pazartesi günü Yedikule Bostanlarının önünde yapılan basın açıklamasında Cemal Kafadar, Çevre dersi vermeye hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin bu zengin biyo-çeşitliliğe sahip toprakları görmesi ve bu doğal laboratuvarlardan faydalanması önerisini getirmişti

Konu ile ilgili daha önceki haberlerimiz

yesilgazete.org/blog/2013/07/07/fatih-belediyesi-yedikule-bostani-sehir-parkina-donusecek/

yesilgazete.org/blog/2013/07/07/tarihi-yedikule-bostanlari-yok-ediliyor/

yesilgazete.org/blog/2013/07/08/direnbostan-yedikule-bostanini-kurtarmak-icin-1100de-belgradkapiya/

 

Haber: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.