İklim KriziManşet

Yedi yılda emisyon azaltım taahhütlerinin yalnızca yüzde 24’ü gerçekleşti

0

Yeni bir rapora göre, 2025 yılına kadar ormanlardan bir gigatonluk emisyon azaltımına ulaşamazsak uzun vadeli iklim hedefleri tehlikeye girecek.

Birleşmiş Milletler Ormansızlaşma ve Orman Bozulmasından Kaynaklanan Emisyonları Azaltma Programı (REDD), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Dünya Koruma İzleme Merkezi ve Green Gigaton Challenge tarafından yayınlanan rapora göre, 2030 hedeflerinin ulaşılabilir kalması için 2025’ten sonra her yıl emisyon azaltımına ulaşılması gerekiyor.

Dünya, Paris Anlaşması’nın ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefine giden güvenilir bir yol için kritik olan 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme ve tersine çevirme hedeflerine ulaşma yolunda değil.

Ormanlar olmadan Paris Anlaşması hedefleri olamaz

Analiz, şimdiye kadar emisyon azaltımı için gerekli taahhütlerin yalnızca yüzde 24’ünün yerine getirildiğini ortaya koydu.

UNEP ekosistemler bölümü müdürü Susan Gardner, “Ormanlar olmadan Paris Anlaşması ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri olamaz. Raporun bize bir kez daha hatırlattığı gibi, pencere kapanıyor,” dedi

2025’te bir gigatonluk dönüm noktasına ulaşmak ve yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için orman temelli azaltım eylem ve finansmanının artması gerekiyor.

Gardner, ancak bunda başarılı olunursa iklim ve doğa için hayati hedeflerin ulaşılabilir olacağını sözlerine ekledi.

Raporda, “Mevcut taahhütler gerçeğe dönüştürülmeli ve ormanları finanse etmek için acilen yeni taahhütler verilmelidifr, yoksa kilometre taşını kaçırma riskiyle karşı karşıyayız. Bu taahhütlerin sadece yarısı, emisyon azaltımı satın alma anlaşmaları yoluyla gerçekleştirildi. Bu taahhütler için fon henüz ödenmedi” denildi.

Ancak, ormanların finansmanı ve mevcut karbon fiyatları, şu anki sorunların aciliyetini veya ölçeğini karşılamıyor.

Rapora göre, bir ton CO2e başına 30 ila 50 dolar arasında bir taban fiyat taahhüdü verilmes, orman zengini ülkeleri ekonomilerini dönüştürmeye ve daha fazla finansman fırsatlarını katalize etmeye teşvik edecek.

Amazon Çevresel Araştırma Enstitüsü yönetici direktörü Andre Guimaraes, “REDD+ hazırlığına ve uygulamasına yapılan ön yatırım devam etmeli ve emisyon azaltma sonuçlarına ulaşmak için kapasite ve eylem sağlamak için ölçeklendirilmelidir” dedi.

Ormanları korumaya, sürdürülebilir bir şekilde yönetmeye ve eski haline getirmeye yönelik eylemler, iklim değişikliğinin etkilerini, uygun maliyetlerle azaltmayı sağlayabilir.

Bu eylemler ayrıca biyolojik çeşitlilikteki düşüşleri tersine çevirebilir ve iklim değişikliğine karşı direnci artırabilir.

Orman temelli eylemler, Paris Anlaşması’nın amacını karşılamaya da önemli bir katkı sağlıyor: İklim felaketinin önlenmesine yardımcı olmak için çözümün yaklaşık yüzde 27’sini oluşturuyor ve 2030 yılına kadar yaklaşık dört gigatonluk bir yıllık azaltım potansiyeli sağlıyor.

Karbon yutağı ülkelerin iklim finansmanına erişimi hızlanmalı

Yerli halklar ve yerel topluluklar, bu sonuçların elde edilmesinde kilit bir rol oynuyor.

Rapor ayrıca, yüksek orman ve düşük ormansızlaşma (HFLD) ülkelerinin nasıl daha fazla finansal desteğe ihtiyacı olduğunu da vurguladı.HFLD ülkeleri, dünya çapında tropikal orman karbonunun yüzde 18’ini depoluyor.

Rapora göre bu ülkelerin yeterli iklim finansmanına erişimlerinin hızla iyileştirilmesi gerekiyor. Ancak mevcut orman iklimi finansman mekanizmaları, bu tarihsel korumayı ödüllendirmek ve ormansızlaşmaya yönelik artan baskılara direnmelerini sağlamak için yeterli değil.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.