ManşetEmek

Yedi işçinin öldüğü Hendek davasında fabrika sahiplerine 16’şar yıl hapis

0

Sakarya Hendek’te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020 tarihinde yedi işçinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada karar açıklandı.

Dün gerçekleştirilen davanın 8. duruşmasında 7 sanık hakkında “Bilinçli taksirle birden çok ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlarından indirim de uygulayarak 6 yıl ila 16 yıl 3 ay arasında değişen oranlarda hapis cezası verildi. Sanıklar ek savunmalarında patlamayla ilgili “sabotaj” iddialarını yinelediler ve beraatlarını talep ettiler. Mağdur yakınları ve avukatlar da bir kez daha hükmün ‘olası kast’ üzerine kurulmasını talep etti.

Dava ile ilgili kararını açıklayan mahkeme; ‘olası kast‘la değil, ‘bilinçli taksirle birden çok ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlarından ceza verdi. Mahkeme, verdiği cezalarda da çeşitli oranlarda indirim uyguladı. Buna göre, fabrikanın sahiplerinden Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun 16 yıl 3 ay, Hasan Ali Velioğlu 12 yıl 6 ay, diğer sanıklar Asiye Angın, Erşan Öztürk ve Ahmet Çağrıcı da 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi.

Fabrika sahibi tahliye edildi

ANKA Haber Ajansı’nın aktardığına göre; fabrika sahiplerinden Hasan Ali Velioğlu’nun tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Dava kapsamında sadece fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun tutuklu kaldı. Aileler ve mağdur avukatları karara tepki gösterdi.

Fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ile Hasan Ali Velioğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında ‘bilinçli taksirle birden çok ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış, sanıklara savunma hakkı tanınmıştı. Dünkü duruşmada sanıklar ‘olası kastla insan öldürme’ ve ‘yaralanmaya neden olma’ suçları kapsamında ek savunma yaptı.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan duruşma öncesi mağdur yakınları ve avukatları açıklama yaptı. Duruşma çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi aldı.

Ne olmuştu?

Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de saat bir patlama yaşanmış, patlama çevre şehirlerden de hissedilmişti. Faciada yedi kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.
Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu beş kişi tutuklanmıştı.

İddianamede, sanıkların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan iki yıl sekizr aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Cumhuriyet savcısı, 6 Ekim 2021’de, sanıkların görev ve sorumluluklarına işaret ederek cezalandırılmaları yönünde görüş bildirmişti. Mütalaada; Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun‘un “olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu”, sanık Hasan Ali Velioğlu‘nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fabrikada fiilen bu sıfatla görev yaptığı, sanık Erşan Öztürk‘ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, sanık Asiye Angın ve katılan sanık Ahmet Çağırıcı‘nın işveren vekili sıfatıyla olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının olduğu; sanık Aslı Bozkurt‘un ihmal ve kusurunun bulunduğu iddia edilmişti. Sanıklar hakkında iki yıl sekizer aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.