ManşetEmek

Yedi kişinin öldüğü Hendek’teki havai fişek fabrikasıyla ilgili duruşma başladı

0

Sakarya Hendek’te Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020 tarihinde yedi işçinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davanın 8’inci duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Bugünkü duruşmada sanıklar ‘olası kastla insan öldürme’ ve ‘yaralanmaya neden olma’ suçları kapsamında ek savunma yapacak.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan duruşma öncesi mağdur yakınları ve avukatları açıklama yaptı. Duruşma çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi aldı.

Mağdur yakınları duruşmaya alınmadı

Mağdur yakınlarının ardından duruşmaya katılmak isteyen İstanbul Barosu’ndan gelen avukatların ve ailelerin duruşma salonuna girmesine izin verilmedi. Mağdur aileler ise salona alınmayınca polise “Benim abim ölmüş mahkemeye giremeyecek miyim” diye tepki gösterdi. Daha sonra, tüm avukatlar ve izleyicilerin girişine izin verildi.

Duruşmaya, tutuksuz sanıklar; fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç Coşkun, Erşan Öztürk, Asiye Angın, Aslı Bozkurt, müşteki sanık Ahmet Çağrıcı katıldı. Fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ile Hasan Ali Velioğlu, duruşmaya tutuklu bulundukları Sakarya L Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’ndan getirildi.

ANKA Haber Ajansı’nın aktardığına göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve İstanbul Barosu‘ndan bir grup avukat da duruşmayı izledi.

Duruşmanın bugünkü oturumunda sanıklar, ‘olası kastla insan öldürme’ ve ‘yaralanmaya neden olma’ suçları kapsamında ek savunma yapacak.

Ne olmuştu?

Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de saat bir patlama yaşanmış, patlama çevre şehirlerden de hissedilmişti. Faciada yedi kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.
Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu beş kişi tutuklanmıştı.

İddianamede, sanıkların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan iki yıl sekizr aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Cumhuriyet savcısı, 6 Ekim 2021’de, sanıkların görev ve sorumluluklarına işaret ederek cezalandırılmaları yönünde görüş bildirmişti. Mütalaada; Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun‘un “olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu”, sanık Hasan Ali Velioğlu‘nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fabrikada fiilen bu sıfatla görev yaptığı, sanık Erşan Öztürk‘ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, sanık Asiye Angın ve katılan sanık Ahmet Çağırıcı‘nın işveren vekili sıfatıyla olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının olduğu; sanık Aslı Bozkurt‘un ihmal ve kusurunun bulunduğu iddia edilmişti. Sanıklar hakkında iki yıl sekizer aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenmişti.

Patlamada yakınları kaybedenlerin yakınları, yaralananlar ve avukatları, sanıklar Ali Rıza Ergenç Coşkun, Yaşar Coşkun, Hasan Ali Velioğlu ve Erşan Öztürk’ün ‘olası kastla insan öldürme’ ve ‘yaralanmaya neden olma’ suçları kapsamında haklarında hüküm kurulmasını talep ettiler. Ayrıca suçun işleniş şekli ve sanıkların davranışları dikkate alınarak cezanın üst sınırdan takdir ve tayin edilerek kanuni veya takdiri indirim sebeplerinin uygulanmaması da talep edildi.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi 1 Şubat 2022 tarihinde yapılan duruşmada müşteki tarafın talebi doğrultusunda ‘olası kastla insan öldürme’ ve ‘yaralanmaya neden olma’ suçları kapsamında sanıklara ek savunma hakkı verdi. Davanın 7’nci duruşmasında alınan bu karar sonrası sanıklar mahkemenin sonraki duruşma için belirlediği tarihe kadar savunma hazırlamalarının imkânsız olduğunu belirterek itiraz etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.