Manşet

Yedi il için ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edildi

0

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada yaşanan sel felaketleri ile ilgili olarak zarar gören bölgelerin ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi‘ ilan edildiğini duyurdu.

Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’ta yaşanan sel, heyelan ve kaya düşmesi afetlerinden ekilenen bölgelerin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” olarak ilan edildiği duyurdu. 

Batı Karadeniz’de kırmızı alarm: Dört ili sel bastı

AFAD, ayrıca Ankara’de bugün şiddetli yağış beklendiğini duyurarak uyarıda bulundu. AFAD tarafından yapılan açıklamada Ayaş, Kahramankazan, Etimesgut ve Sincan’da beklenen şiddetli yağışlara karşı vatandaşların dere yatakları ve riskli alanlardan uzak durmaları uyarısı yapıldı. 

Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum

İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2021’de milyonlarca kişiyi sefalete sürükledi

Batı Karadeniz’de 26 ile 29 tarihlerinde meydana gelen sel, heyelan ve kaya düşmesi afetler sonucunda iki vatandaşın sel sularına kapılarak kaybolduğu belirtildi. 

Afetlerde birçok hayvan kaybı yaşandı. Ancak AFAD tarafından yapılan açıklamada kayıpların sayısı verilmedi. 

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Ankara Valiliği de kuvvetli yağış uyarıları yaptı. MGM tarafından yapılan açıklamada yurdun birçok kesiminde kuvvetli yağış görüleceği bildirildi. 

Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?

AFAD’tan sel tehlikesinde yapılacaklarla ilgili açıklama

Sel tehlikesi ile karşı karşıya kalan vatandaşların elektrik kaynaklarından uzak durmaları ve araç içinde olunması durumunda ise suyla kaplı yoldan gidilmemesi gerektiği bildirildi. 

Genel hayata etkili afet bölgesi nedir?

“Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” tanımı ve kapsamı 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun çerçevesinde belirleniyor.

Bölgede; deprem, toprak kayması, çığ, sel, yangın, kaya düşmesi, su baskını gibi büyük hasara neden olacak şekilde afetin meydana gelmesi durumunda o bölge Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan ediliyor.

Gerekli şartlar nedir?

Bir bölgenin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesi için:

  • Hane sayısı 100’den az olan yerlerde konutların 10’a birinin,
  • Nüfusu 50 binden az olan il ve ilçelerde en az 20 binanın,
  • Nüfusu 15 binden az olan yerlerde en az 10 binanın oturulamayacak hale gelmesi,
  • Tarım ürünlerinin en az üçte biri kadarının zarar görmesi,
  • Çok sayıda ölü ve yaralı olması gerekiyor.

Genel hayata etkili afet bölgesine dair daha ayrıntılı bilgiyi “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi nedir?başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.