ManşetSağlık

Yaşlı hastaları suistimal eden hastane ile ilgili 65+ Hakları Derneği’nden açıklama: Soruşturma yerinde ancak geç

0

İstanbul Ataşehir‘deki özel bir hastanede sağlık çalışanlarının yaşlı hastalara kötü muamele yaptığı iddialarına ilişkin soruşturma sürüyor.

Olay, hastane çalışanlarının hasta bir kadının suratına para atarak hakaret ettiği  görüntülerle ortaya çıkmış ve sosyal medyada büyük tepki çekmişti. Açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan dokuz kişiden dördü “beden bakımından kendini savunamayacak olan kişiye eziyet”  tutuklandı. Diğer beş şüpheliden üçü de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

65+ Yaşlı Hakları Derneği ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her hizmet alanını kapsayan sektörlerdeki denetim mekanizmasının eksikliğine vurgu yaparak “soruşturmanın yerinde ancak gecikmiş olduğunu ve benzer olayların önlenmesinde yetersiz kaldığını” söyledi:

“Yaşlı kadın hastanın maruz kaldığı taciz ve suistimal bizleri derinden yaraladı. Olayın, özel sağlık sektörünün görece kıdemli ve büyük bir grubuna bağlı, kendisini “yaşlı dostu hastane” olarak tanıtan bir kuruluş bünyesinde meydana gelmiş olması, bizim için durumun vehametini artırıyor.

Daha da önemlisi, sağlık alanındaki her türlü etik kuralı, hizmet anlayışını kökünden çiğneyen bu olayın, normal denetim mekanizmalarıyla değil, bir başka çalışanın ihbar mektubuyla ortaya çıkmış olmasıdır.”

Hastanedeki suistimale ilişkin polisin soruşturmasıyla öğrenilen yeni detaylara göre soz konusu görüntüler, daha önce hastanede çalışan bir temizlik görevlisi tarafından kaydedildi. Bu kişi, hastane yönetimine bu görüntüleri göstererek şantaj yaptı ve para verilmezse yayımlamakla tehdit etti.

Dernek, açıklamasında, “Yani bu vahim ihlal, hastanede olması gereken kalite kontrol ve insan kaynakları mekanizmaları tarafından fark edilememiştir” ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti:

“Ayrıca, hastane, ihbardan sonra gerekli disiplin soruşturmasını yapıp, olayın failleri hakkında 22 Şubat 2022’de Savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştır. Ancak, aradan geçen 7 ayda suç duyurusunun ardından adlî süreçte, bir çalışanın ifadesinin alınması dışında, ne yapıldığı da bilinmemektedir.

Bir sistem sorunu

Olayla ilgili kapsamlı adli soruşturma ve hastane hakkındaki Sağlı Bakanlığı tarafından “faaliyet durdurma” kararı verilmesinin ancak olay sosyal medyaya yansıdıktan ve kamuoyu tepkisi büyüdükten sonra olduğunun altını çizen Dernek şu  açıklamayı yaptı:

Açıkçası, 10 Temmuz 2021’de meydana gelen bir suistimal ve taciz olayının, düne kadar bir “sessizlik ve ilgisizlik girdabı”nda kaybolup gitmiş olması vahimdir, endişe vericidir.

65+ Yaşlı Hakları Derneği olarak, konuyu insani, vicdani bir sorumluluk, bir sistem sorunu olarak görüyoruz.

Olayın tüm toplum kesimlerinin ortak insani değerleri yıprattığını söyleyen Dernek, bunun gündelik çekişmelere kurban edilmeden, aynı ilgi ve hassasiyeti paylaşarak değerlendirilmesi gerektiğini de ekledi.

“Olayda denetim sorumluluğu olan, başta hastane olmak üzere bütün merciler, yaşlılarımıza, yaşlı yakınlarını sağlık kurumlarına emanet eden ailelere, ve görevlerini hakkıyla yapmak için canla-başla çalışan sağlık çalışanlarına açıklama borçludur.”

65+ Yaşlı Hakları Derneği açıklamasının sonunda da, bu sorun üzerine yetkili mercileri;

  • Başta sağlık ve bakım kurumları, yaşlılara hizmet veren bütün kurum ve kuruluşları, yaşlı hak ihlâlleri, suistimal ve taciz olaylarının önlenmesi, takibi, soruşturulması konusunda etkin, şeffaf ve sürdürülebilir önlemler almaya,
  • Yaşlıların tedavi ve bakımıyla ilgilenen bütün çalışanlara hem kendi yeterlilikleri, hem çalışma arkadaşlarının tutum ve tavırları, hem de yaşlılarla iletişim konusunda eğitim vermeye,
  • Kolluğu ve yargıyı, yaşlı hak ihlâlleri, suistimal ve taciz olaylarını hassasiyetle ve hızla soruşturmaya, kovuşturmaya, ve kamuoyunu zamanında bilgilendirmeye
  • Hastaneler, huzurevleri, bakımevleri gibi “kapalı kurum”larda iç denetiminin yeterli olmadığının bir kere daha görülmüş olmasından hareketle, bu kurumları, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, ve hizmetten yararlananların temsilcilerinin de olduğu 360° denetim mekanizmalarını oluşturmaya çağırdı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.