İklim KriziKültür-SanatManşet

Yasemin Sayıbaş Akyüz’ün ‘Küresel Isıtma’ sergisi Bodrum’da kapılarını açtı

0
Fotoğraflar: Ece Baykal Fide

Grafik tasarım sanatçısı Yasemin Sayıbaş Akyüz’ün iklim krizine dikkat çeken tasarımlarının yer aldığı ‘Küresel Isıtma’ sergisi Bodrum Gümüşlük’te yer alan Toprak Ev’de kapılarını açtı.

18’nci Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergi 8 Eylül-24 Eylül tarihlerinde ziyarete açık olacak.

Sergideki eserlerin satışından elde edilen gelirler ise orman yangınlarından etkilenen kişilere bağışlanacak.

‘Küresel ısınma’ değil ‘küresel ısıtma’

Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu’nun da katıldığı açılışta konuşma yapan Yasemin Akyüz, “Bu kadar heyecanlanacağımı düşünmüyordum. Bu benim ilk kişisel sergim. Grafik tasarımcı kimliğimin ötesinde tema olarak iklim krizi olması beni daha da heyecanlandırıyor. Çünkü ben bir iklim aktivistiyim” ifadelerini kullandı.

İklim krizinin insan türünün dünya üzerinde kurduğu sistemin bir sonucu olduğunu belirten Akyüz, “Gereğinden çok üretiyoruz, gereğinden çok tüketiyoruz. Tükettiğimiz yerin altından atmosferin üst katmanlarına kadar, hava, su, toprak, bitkiler, hayvanlar ve insanın ta kendisi. İklim krizi ile dünya yok olmuyor. Tüm canlılar için yaşanabilir bir dünya yok oluyor. Küresel ısınma diyoruz. Son IPCC, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli raporunda da altı çizilerek belirtildi. Isınmanın sebebi insan faaliyetleri. Yani aslında dünya ısınmıyor, ısıtılıyor. İşte bu yüzden serginin ismini “küresel ısıtma” koydum. Çünkü, artık karar alıcıların sorumluluklarını kabul ederek acil olarak yapılması gerekenleri yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Fotoğraf: Ece Baykal Fide

‘Akbelen’de mücadele devam ediyor’

İkizköy’de kömür madeninin genişletilmesi için kesilmek istenen Akbelen Ormanı’nda mücadelenin devam ettiğini belirten Akyüz, “İklim krizinin faili fosil yakıtlar; mesela kömür. Ormanlar ise bizim iklim krizine karşı sigortamız. İklim krizi çağında kömür için orman yok edilemez. Haklı mücadelelerine destek olmalıyız” çağrısında bulundu.

24 Eylül tarihinde ise iklim krizine karşı Küresel İklim Grevi düzenleneceğini hatırlatan Yasemin Akyüz, “Bu grevde sloganlarıyla iklim krizine sebep olan bu sistemin değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Ben de onlara katılıyorum ve iklim krizine sebep olan ‘Sistemi Kökten Değiştir’, ‘Sistemi Yok Et’ diyorum” ifadelerini kullandı.

Yasmein Akyüz konuşmasını, “Ayrıca, Gümüşlük Müzik Festivali’ne iklim krizi konusundaki hassasiyetleri ve grafik tasarım sergime yer verdikleri için teşekkür ederim” sözleriyle sonlandırdı.

Fotoğraf: Ece Baykal Fide

 ‘Benim için bambaşka bir aktivizm deneyimi oldu’

Aynı zamanda bir iklim aktivisti olan Yasemin Akyüz Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Mesleğim aslında grafik tasarım ve freelance olarak çalışıyorum. Ancak Türkiye’de başlayan iklim grevleriyle birlikte iklim hareketi içerisinde yer almaya başladım” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde eve kapanmalar yaşandığında iklim hareketine tasarımlarıyla destek olabileceğini düşündüğünü aktaran Akyüz, “İyi ki de başladım. Bu da benim için bambaşka bir aktivizm deneyimi oldu” dedi.

‘Sanat iklim mücadelesinde iyi bir araç’

Eserlerinde iklim kriziyle ilgili yaşananlara, gündelik hayatta karşılaştığımız iklim afetlerine ve bilimsel raporlara atıfta bulunduğunu belirten Akyüz, “Aynı zamanda iklim krizinin çözümüyle ilgili bir şeyler de katmaya çalışıyorum” bilgilerini paylaştı.

Sergide daha önce sosyal medyadan da paylaşımını yaptığı 30 eserin basılı hallerinin yer aldığını belirten Akyüz, “Hepsi aslında pandemi döneminde iklim krizine dikkat çekmek için yaptığım çalışmalardan oluşuyor” dedi.

Pandemi sonrasında da çalışmalarına devam edeceğini aktaran Akyüz, “Sanatın böylesine önemli bir mücadelede iyi bir araç olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yasemin Sayıbaş Akyüz hakkında

1973 yılında Tokat‘ta doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi‘nde Tekstil Mühendisliği okudu. Tekstil firmalarında çalıştığı süre içerinde bir taraftan grafik tasarım eğitimi alarak reklam sektörüne geçti. Hayal Tacirleri Tasarım Grubu’nun kurucularından. 1999 yılından beri uluslararası alanda grafik tasarım çalışmalarına devam ediyor.

Küçük bir şehirde, doğayla iç içe geçen çocukluğu onun her zaman çevreye duyarlılığını yüksek tutmasını sağladı. Önce Tokat, ardından İstanbul ve 2005’ten beri yaşadığı Bodrum’da şahit olduğu ekolojik tahribat ve iklim değişikliğinden krizine giden süreçle, 2019 yılında sahada iklim aktivistliğine başladı. Kurucularından olduğu Bodrum İklim Acil Grubu ile her cuma iklim eylemleri düzenleyerek yerel ve ulusal düzeyde iklim krizi farkındalığını artırmaya çalıştı.

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle evlerimize kapanmak zorunda kaldığımız 2020 yılında aktivist eylemlerine devam edebilmek için iklim ve ekoloji krizi ile ilgili grafik çalışmalar yapmaya başladı. Tasarladığı görseller ulusal pek çok yayın organı, çevre örgütü ve yerel hareketler ile uluslararası örgütler tarafından kullanılıyor.

Eski, unutulmaya yüz tutmuş sanat formlarına da ilgi duyan Yasemin, bir dönem atölyesinde stop-motion film ve otomata çalışmaları yaptı. Onun için sanat bir karşı duruş ve muhalefet gerektirir. Sanatın kitlelere ulaşım gücüyle iklim krizi ile mücadele konusunda ciddi bir farkındalık uyandıralabileceğine inanıyor. Evli ve bir çocuk annesi. Bodrum’da yaşıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.