DünyaEkolojiManşet

Yarından itibaren AB’de tek kullanımlık plastik ürünler yasak

0

Avrupa Birliği‘nde (AB) tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayan tasarı yarın itibariyle tüm üye ülkelerde yürürlükte olacak.

AB’de, tek kullanımlık plastik ürünleri ve balıkçılık gereçlerinin denizlerdeki çöplerin yüzde 70’ini oluşturduğu söyleniyor.

Hangi ürünler yasaklanacak?

AB üyesi ülkelerde plastik tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu, balon çubuğu gibi ürünlerle birlikte petrolden elde edilen polistirenden (PS) üretilmiş hazır gıda ambalajları ve tek kullanımlık kaplar da kullanımdan kaldırılacak.

Hijyenik pedler, plastik içerikli sigara filtreleri gibi ürünler ilk aşamada bu yasaktan muaf tutulsa da, ürünlerin üzerinde çevreye zarar verdiğine dair ibarelerin bulunması ise zorunlu.

Ancak, dükkan, büfe, restoranlar ellerindeki plastik ürün stokları bitene kadar bu ürünleri kullanmaya devam edebilecek. Söz konusu ürünlerin ithal edilmesi ve piyasaya sürülerek dolaşıma sokulması ise yasak.

Bazı tüketici koruma dernekleri, tek kullanımlık plastiklerin yerine kullanılacak alternatiflerin her zaman sağlıklı olmayacağı uyarısını yaparken, Avrupa Tüketiciler Derneği de bu ürünlerin yerine kullanılacak çatal, bıçak, kap gibi ürünlerin kimyasal içerebileceği ve doğada tamamen çözülebilir olmadığı yönünde görüş belirtmişti.

Yasaklanan ürünlerin yerine ne kullanılacak?

Pek çok işletme, bambu çatal ya da kağıt pipet gibi alternatif ürünlere yönelirken, tüketici koruma dernekleri, alternatiflerin her zaman sağlıklı olmadığı uyarısında bulunuyor. Avrupa Tüketiciler Derneği, plastiklerin yerine kullanılacak çatal, bıçak, kap gibi ürünlerin kimyasallar içerebildiği ve doğada tamamen çözünebilir olmadığı eleştirisinde bulunmuştu.

Alman Tüketiciler Merkezi de plastik yerine kağıt kullanılacak olmasının ormanların yok olması gibi sorunlara sebebiyet vereceği ve iklim kriziyle mücadeleyi sekteye uğratacağı uyarısında bulunmuştu.

Tüketici örgütleri, yiyecek-içeceklerin kişilerin yanlarında bulundurduğu kap veya bardaklara koyulmasını ya da çelik, polipropilen (PP) gibi ürünlerin kullanılmasını tavsiye ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.