ManşetTürkiye

Yargıdan bir izin de Onur Yaser Can davasında: Suçlanan polisler yargılansın

0

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Birinci İdare Dava Dairesi,  mimar Onur Yaser Can’ın intihar etmesine neden olan altı polis hakkında İstanbul Valiliği’nin soruşturma izni vermemesine ilişin kararını kaldırdı. Mahkeme heyeti, Can’ın intihar mektubundaki iddialarının “hazırlık soruşturması ve ceza kovuşturması yöntem ve vasıtalarıyla araştırılması gerektiği” gerektiğini kaydetti.

28 yaşındaki Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010’da İstanbul Taksim’de üzerinde 11 gram esrar bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne götürülen ve burada çıplak arama ve işkenceye maruz kaldığı iddia edilen Can, daha sonra serbest bırakıldı.

Can, iki gün sonra polisler tarafından tekrar emniyete çağrıldı. Daha önce düzenlenen bütün tutanakları iptal eden polisler, bunun yerine aleyhinde ifadeler içeren yeni ifade ve tutanaklar imzalattı. 20 gün sonra yeniden ifadeye çağırılan Can, 24 Haziran 2010’da evinin balkonundan atlayarak intihar etti.

Bir aile yok oldu

Oğlunun ölümünde sorumluluğu bulunan polislerin yargılanması için hukuk mücadelesi başlatan anne Hatice Can, yaşadıklarını daha fazla kaldıramayarak 2014’te benzer şekilde intihar etti. Bu süreçte sağlığı bozulan baba Mevlüt Can ise 2019’da hayatını kaybetti.

Onur Yaser Can’a gözaltında kötü muamelede bulunduğu iddia edilen polisler hakkında soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

İki polise sahtecilikten ceza

Yargılama sürecinde sadece iki polis, resmi belgede sahtecilikten 6 yıl 5 ay 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Can’ın yeniden ifade çağrılması ve sahte tutanak düzenlenmesi olayında sorumluluğu bulunan diğer polisler hakkında da suç duyurusunda bulunduysa da İstanbul Valiliği, soruşturma izni vermedi.

2020’de kararı usulden bozan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin isteği üzerine, bir polis başmüfettişi şüpheli polislerin ifadelerini aldı, ancak Valilik yine soruşturma izni vermedi.

Ezgi Sevgi Can.

Ailenin geride kalan tek üyesi, Can’ın ablası Ezgi Sevgi Can’ın itirazını görüşen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdare Dava Dairesi, valiliğin kararını kaldırdı ve dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verildi.

Onur Yaser Can’ın intihar etmeden önce bıraktığı nota dikkat çekilen kararda, Can’ın dolayı gözaltına alındıktan sonra savcı talimatıyla salıverildiği, polis memurları tarafından tekrar tekrar aranarak bazı belgeler ve ifade tutanağı imzalattırıldığını ifade ettiği ve sürekli karakola çağırmaları sonucu psikolojik sıkıntı yaşadığı, bu sebeple intihar ettiği iddiaları olduğu anlatıldı.

Yeniden soruşturulacaklar

Buna karşılık ön inceleme sonucunda, yetkili merci tarafından soruşturma izni verilmediği ifade edilen kararda gereği,  o dönem İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli eski Başkomiser Hakan Aydın, polis memurları Soner Gündoğdu, Salih Bahar, Muhammet Ongun, Onur Ülker ve Yunus Başak “görevi kötüye kullanma” suçundan yeniden soruşturulacak.

Ailenin avukatı Mehmet Ümit Erdem “Mahkeme, savcılığa ‘bu ciddi iddialar karşısında soruşturma açıp yargılama yapmalısın’ dedi. Şimdi savcılık görevi kötüye kullanma suçundan dava açmak zorunda” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.