Hayvan HaklarıManşet

Yangından kurtuldular, keresteciliğe kurban oldular  

0

Avustralya‘daki yangınlarda en büyük zararı gören ve soyu tükenme tehditiyle karşı karşıya kalan koalalar, bu kez de kerestecilik uğruna katledildi.  Victoria eyaletindeki koalalar için en önemli yaşam alanlarından bir okaliptüs plantasyonundaki ağaçların kerestecilik için kesildiği, koalaların ya çok az sayıda ağaç kaldığı için açlıktan, ya da buldozerle ezilerek veya kesilen ağaçların altında kalarak öldüğü belirtildi.

Yaralanan onlarca koalaya durumları çok ağır olduğu için ötanazi yapıldı. 80 yaralı ya da aç kalmış koala ise koruma altına alındı.

‘Bu bir katliam’

Friends of the Earth Australia (Yeryüzü Dostları Avustralya) isimli çevre koruma grubu, aralık ayında plantasyonda ağaçlar kesilmeye başlandığında yüzlerce koalanın aç kaldığı haberinin geldiğini belirtti.  Yerel halkın koalaların buldozerle ezildiğine tanıklık ettiklerini, çürüyen koala kokusu aldıklarını anlattığını aktaran Yeryüzü Dostları Avustralya grubu, Bu bir katliamdır” dedi.

‘Avustralya bundan utanmalı’

Civarda yerlerde yatan ölü koalalar gördüğünü anlatan bölge sakini Helen OakleyAnneler öldürülmüş, yavruları da… Avustralya bundan utanmalı. Yardıma ihtiyacımız var diye konuştu.

Avustralya’nın federal ve eyalet düzeyinde çevre koruma yetkilileri olayı soruşturduklarını duyururken Bu kasti bir insan eylemiyse sorumlular süratle cezalandırılacak”  açıklaması yaptı.

Şirket ‘rahatsızlık verici’ suçlamaları reddediyor

Kerestecilik şirketi Midway, geçen yıl ağaç kestikten sonra bölgeyi yerel bir toprak sahibine devrettiğini, hayvanların zarar görmesinin sorumlusu olduklarına dair ‘rahatsızlık verici’ suçlamaları reddettiklerini duyurdu.  Şirket, koala nüfusu için uygun sayıda habitat ağacı bıraktığını, kendileri devrettikten sonra ağaçların kesildiğini savundu. Orman ürünleri sanayinin lobi grubu da, olayla ilgili kendi soruşturmalarını yürüteceklerini söyledi.

Avustralya’da eylülden beri kontrol dışına çıkarak devam eden yangınlarda ölen hayvanların sayısı milyonlarla ifade ediliyor. On binlerce koalanın ölmesinin yanısıra koala için hem barınak hem gıda olan okaliptüslerin bulunduğu 47 bin kilometre kare alan kül oldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.