Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Alevler Milas’taki Kemerköy Termik Santrali’ne yaklaştı

0

Muğla‘nın Milas ilçesinin kıyılarında başlayan orman yangını, Ören‘deki Kemerköy Termik Santrali’nin bir-iki kilometre mesafesine kadar yaklaşmış durumda.

Öte yandan, Fesleğen Yaylası‘ndaki yangın ise Yeniköy Termik Santrali‘ne doğru yaklaşıyor.

Termik santral şirketi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) bir açıklama yaparak “ellerinden gelen her türlü önlemi aldıklarını” duyurdu.

Açıklamada “Bugün itibariyle Santrallerimizde çevredeki yerleşim yerlerine tehlike oluşturacak herhangi bir durum söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı.

Ne önlemler alındı?

Kemerköy Termik Santrali’nin eski müdürü Muzaffer Başaran ise Halk TV’ye yaptığı açıklamada hidrojen tankının tamamen boşaltılarak su doldurulduğunu, patlama riski olmadığını söyledi.

Başaran ek olarak santral çevresinde hendekler kazıldığını ve ağaçların kesildiğini, tesisin içerisinde ise arazözlerin beklediğini belirtti.

‘Açıklamalar yeterli değil’

Ancak alevlerin termik santralin bir kilometre ötesine kadar geldiğini belirten İkizköy Çevre Komitesi, resmi ve kapsamlı bir açıklamaya ihtiyaç duyduklarını belirterek şu soruları yöneltti:

1) Kemerköy Termik Santrali ve Yeniköy Termik Santrali çalıştırılmakta mıdır? Eğer santraller durdurulduysa, ne zaman durdurulmuştur?
2) Yangının santrallere ulaşması durumunda patlama riski var mıdır?
3) Kömürlü termik santrallerde bulunan ve patlama riski olan yanıcı maddeler, yani ana yakıt olan kömür, yardımcı yakıt fuel oil-mazot, jeneratör soğutucu olarak kullanılan hidrojen, mekanik sistemler için kullanılan yağlar tamamen alandan uzaklaştırıldı mı? Olası bir patlamaya karşı başka hangi önlemler alındı?
4) Termik santrallerin yerleşkelerinde ne kadar kömür bulunmaktadır? Bu kömürün yanmaması için ne önlemler alınmıştır? Santraldeki kömür uzaklaştırılmış mıdır?
5) Termik santrallerin kömür stok alanlarının konumu nedir? Yangın noktalarına ne kadar mesafededir?
6) Stok alanlarında ne kadar kömür bulunmaktadır?
7) Stok alanlarının çevresinde koruma bandı var mıdır? Kömür kümelerinin çevredeki ağaçlara uzaklığı ne kadardır? Stok alanlarındaki kömürün yanması söz konusu olursa çıkacak güvenlik sorunları nedir? Stok alanlarında kömürün yanmasına karşı alınan yangın önlemleri nelerdir?
8) Stoktaki kömürün yanması durumunda oluşacak büyük ölçekli hava kirliliğine karşı ne tür önlemler alınmıştır?
9) Yangının açık ocak kömür sahalarına (İkizköy Sahası ve Hüsamlar Sahası) ulaşması durumuna karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Santral hala çalışıyor

Öte yandan yangın tehlikesinde bulunan Kemerköy Termik Santrali‘nde dün akşam gece saatlerine kadar elektrik üretme faaliyetlerinin devam ettiği öğrenildi.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) verilerinde göre santralin 3 Ağustos boyunca 20:00’a kadar saatlik 400 MWh, 20.00’den gün sonuna kadar ise 300-350 MWh arasında üretim yapmaya devam ettiği belirtiliyor.

İşçiler tahliye edilmedi mi?

Santralin hala çalışıyor olmasıyla ilgili de açıklama beklediklerini belirten İkizköy Çevre Komitesi, “Yangın Kemerköy Termik Santrali’ne sadece 1-2 kilometredeyken, santralin çalışmaya devam ettiği bilgisi doğru mu?” sorusunu sordu.

Açıklamada “Tüm işçilerin tahliye edilmesi gerekirken neden üretime devam edildi?” sorusu yöneltildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.