Doğa MücadelesiManşet

Yakup Okumuşoğlu, “75. madde ile şirketler doğaya el koydu”

0
Yakup Okumuşoğlu

TBMM Genel Kurulu’nda 16 Ağustos Salı günü görüşülmeye başlanan ve 80 madde içeren 411 sıra sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi,İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı K.ve KHK.lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” içinde bulunan 75/4. madde ya da doğa korumacıların adlandırması ile, “Ekolojik ve Ekonomik Yıkım Torbası”nın 75/4. maddesi bu sabah (19 Ağustos 2016 Cuma) 04:45’de meclisten geçti.

Yakup Okumuşoğlu: Sorgusuz, sualsiz ve yargısız bir doğa infazı

Torba Yasa’nın içindeki 75/4. maddenin meclis genel kurulundan geçmesi üzerine doğa koruma mücadeleleri söz konusu olduğunda akla gelen ilk isimlerden birisi olan Avukat Yakup Okumuşoğlu ile görüştük.

Yakup Okumuşoğlu

Yakup Okumuşoğlu

Bu madde ile daha önce dava konusu olabilecek tüm onay, izin ve lisansların kaldırıldığını ifade eden Okumuşoğlu, “Torba Yasa içindeki bu madde ile Bakanlar Kurulu, 50 milyon TL üzerindeki projeleri stratejik yatırım kapsamına alır ise bu projeler için daha önceden onay, izin ve lisans süreçleri ortadan kaldırılmış olacak. Bizim davaya konu ettiğimiz, dava konusu olarak mahkemeye sunduğumuz süreçler bu madde ile yürürlükten çıkarılmış oldu” şeklinde konuştu.

Bu madde ile şirketlerin doğaya el koymuş olduğunu belirten Yakup Okumuşoğlu, “Burda yaşadığımız süreç tam olarak şudur. Sorgusuz, sualsiz ve yargısız bir şekilde doğanın infazına onay verilmiştir. Bu madde Anayasa Mahkemesi’ne gidecek ve içerdiği anayasaya aykırı hükümler dolayısı ile de iptal edilecek ama Anayasa Mahkemesi’nin süreci de 3 ila 6 ay arasında bir dönemde gerçekleşir. Geçen bu sürede stratejik yatırım kapsamına alınan projeler hiçbir denetimden geçmeden faaliyete başlamış olacak, Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrasında da geriye yönelik hukuk uygulanamaz kaidesi doğrultusunda o sürede başlamış olan projeler için işlem yapılamayacak.” dedi.

Bu madde öncesinde sunulan projenin Çevre Kanunu, Mera Kanunu, Kıyı Koruma Kanunu, Devlet Su İşleri’nin ilgili yönetmelikleri gibi pek çok kanun ve yönetmelikle çeliştiği durumlarda projeye karşı yasal yollara başvuru yapma imkanlarının da 75/4 sayılı madde ile ellerinden alınmış olduğunu söyleyen Avukat Okumuşoğlu, “Peki artık hiç umut kalmadı mı?” şeklindeki sorumuzu ise, “Umut hiçbir zaman bitmez, Umut her zaman vardır. Burda umudumuz fizikte ve hayatın her alanında geçerli olan etki-tepki prensibinin gündeme gelmesi. Bu projelerin gerçekleşeceği yerlerde yaşayanlara gelinen son noktayı çok iyi anlatabilmeliyiz. Bugüne kadar doğalarına saldırı olan yereldeki doğa savunucuları ile birlikte idari yollardan mücadelemizi sürdürüyorduk. Halk da hukuka saygılı idi, “Mahkeme kararını bekleyelim” diyorlardı ama bu madde ile artık mahkeme kalmadı, hukuki denetim kalmadı, insanlar buna bir tepki gösterecektir. Cerattepe için kaç tane mahkeme kararı var. HES’ler için de öyle. Daha yeni DOSAB Termik Santralinin “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi hemen bir yenisi ortaya çıktı. Bunlar için hukuki yollar açıktı şimdiye kadar. Bugün geçen madde ile bu yollar da kapanmış oldu ve buna karşı bir direniş gelecektir” diye konuştu.

Dünyada buna benzer bir karar ya da madde olup olmadığı hakkındaki sorumuzu ise, “Bir hukuk devletinde, kanunlarla yönetilen herhangi bir ülkede böyle bir şey söz konusu olabilir mi!” şeklinde yanıtlayan Okumuşoğlu, “Bu torba yasa görüşmeleri Salı günü başladı, halen de devam ediyor. Muhtemelen 3 ya da 5 gün içinde diğer maddelerinde görüşmeleri sonuçlanır, akabinde de resmi gazetede yayınlanarak yürülüğe girer. Biz de anayasa mahkemesi sürecini başlatacağız. Kanunu konunun tüm muhataplarına anlatacağız. Tüm siyasi partilerle görüşerek bu madde ile ortaya çıkacak doğa talanı hakkında bilgi vereceğiz” dedi.

“#Madde75’i torba yasadan çıkarın” çağrısı

16

Ekoloji aktivistleri Torba Yasa içinde görüşülen ve bu sabah 04:45’de meclis genel kurulundan geçen 75/4 sayılı maddenin torba yasadan çıkarılması için doğaya önem veren herkesi TBMM’deki parti başkanvekilleri ile telefon görüşmesi yapmaya çağırıyor.

350 Ankara, grup başkanvekillerinin telefon numaralarını paylaşarak imkanı olan herkesi Parti Grup Başkanvekillerine telefon ederek, “Madde 75’i torba yasadan çıkarın” demeye çağırdı.

Güncelleme

Yapılan tüm itirazlara rağmen Madde 75. yasalaştı.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.