Yahudi yılbaşı Roş Aşana başlıyor

Yahudiler bu akşam Roş Aşana olarak adlandırdıkları yılbaşını kutlayacaklar. Yahudi takviminin yeni yılı olan Roş Aşana 4 Eylül akşamı günbatımında başlıyor.

Yahudiler için Roş Aşana’da çalışmak yasak olup günün büyük bölümü sinagogda duada geçer; günlük olağan ibadet biraz daha uzun sürer.

Yahudilerin çoğu için Roş Aşana bir içgözlem, kendine bakış, geçmiş yılın hatalarını gözden geçirme ve yeni yılda yapılması gereken değişiklikleri planlama zamanıdır. Musevi takvimine göre Tişri ayının ilk ve ikinci günlerinde kutlanacak bayram süresince aile bireyleri bir araya gelip birlikte yemek yerler. Bu bayramda, tatlı bir yeni yılı temsilen bala batırılmış elma yemek adettir. Ayrıca yeni yılda iyi dileklerin bol ve bereketli olması için nar da yenir.

Diğer bir yaygın uygulama gereği Roş Aşana’nın birinci günü olan perşembe günü, Yahudiler akan bir su kenarına gidip geçen sene içinde işlemiş oldukları günahlarından arınmak için, sembolik olarak ceplerini silkeleyip dua ederler. İkinci gün beyaz renkle süslenecek sinagoglarda, beyaz giyimli hahamlar eşliğinde dua edilir.

Roş Aşana’dan sekiz gün sonraya denk gelen gün ise Yom Kipur Bayramı olarak adlandırılır. “Kefaret, günah çıkarma günü” anlamını taşıyan Yom Kipur Yahudi takviminin en önemli bayramıdır.

Yeşil Gazete olarak Roş Aşana’nın Ortadoğu’da ve tüm dünyada barışa vesile olmasını dileriz.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bugün Dünya Bisiklet Günü: Temiz, basit, ucuz, doğayla barışık

Dünya Bisiklet Günü, bisikletin çevre dostu ve sağlıklı ulaşım alternatifi olarak önemini vurgulayarak, bisiklet kültürünün gelişimine ve sürdürülebilir ulaşım altyapılarının önemine dikkat çekiyor.

‘Trafik terörü’ne teslim edilen Adalar’da şimdi de minibüs dönemi!

Elektrikli araçların işgali altındaki Adalar'a şimdi de İstanbul'da semtler arasında kullanılana benzeyen minibüsler getirildi. Adalılar, faytonların kaldırılmasının ardından ağır trafik keşmekeşi yaşayan yaşam alanlarının 'yürünebilir' olması taleplerini sürdürüyor.

AMİD’den ‘Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği’ne yeni bir yaklaşım

Alternatif Medya ve İletişim Derneği’nin organize ettiği ‘İklim Krizi ile Mücadele için Hak Temelli Yaygın Eğitimi Geliştirme Projesi’, alanında uzman isimlerle öğretmenleri bir araya getirdi.

Yeni ‘Mutlu Gezegen Endeksi’nde Türkiye 91. sırada

Berlin'deki Hot or Cool Enstitüsü tarafından hazırlanan Mutlu Gezegen Endeksi sonuçları, yüksek tüketim seviyelerinin yüksek refah seviyeleri anlamına gelmediğini gösteriyor. Aşırı tüketim sadece gezegene zarar vermekle kalmıyor, insanların refahı için de faydasız.

Kanada’daki plastik kirliliği görüşmelerinden yine karar çıkmadı

Plastik kirliliğini sonlandırmak amacıyla küresel bir anlaşma üzerinde çalışmalar devam ederken, dördüncü tur müzakereler Kanada'da sona erdi.

EN ÇOK OKUNANLAR