Yabancı yardım ekipleri ülkelerine dönüyor: İnsani krizin parçası olmak istemiyoruz

Kahramanmaraş merkezli depremler üzerine uluslararası yardım çağrısı yapan Türkiye’ye 100’ü aşkın ülke yanıt vermişti. Ancak Türkiye’nin afet yönetiminde yanlış üstüne yanlış yapması nedeniyle birçok ülkeden gelen yardım ekipleri, ülkeyi terk etmeye başladı.

Yurt dışından gelen ekipler bir haftada 200’den fazla can kurtardı. Ancak Almanya ve Avusturya ekibinin yanı sıra İsrail’den gelen sivil ekip, güvenlik nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Ülkelerine dönmek üzere Adana Havalimanı‘na gelen ekipler, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanların öldüğü varsayımı ile enkazlara iş makineleriyle girme kararı alan Türkiyeli yetkililere tepki göstererek, bunun parçası olmak istemedikleri mesajını verdi.

İspanyol ekip giderayak koordinasyonsuzluktan şikayet etti. İspanya devlet televizyonu RTVE’ye konuşan ekip üyesi Pedro Frutos, “Yetkililer makinelerle girmeye karar verdi. Bunun anlamı şu: Eğer makine koyarsanız birçok insanı öldürürsünüz. Biz o aşamada yer alamayız” dedi.

Ekipten Juan Francisco Gutierrez Zazo da daha fazla can kurtarabilmek mümkün iken, Türkiye hükümetinin koordinasyonsuzluğunun buna engel teşkil ettiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

Eğer daha iyi bir koordinasyon veya organizasyon olsaydı yani yetkili kurum veya hükümet daha sağlıklı bir organizasyon yapabilseydi  bugün burada elimizde bulunan imkanlardan çok daha iyi faydalanabilirdik.

‘İnsanlık krizi ortaya çıkıyor’

Dört gündür bölgedeki kurtarma çalışmalarında yer alan Slovakya kurtarma ekibinden bir kişi de “Bize bugün döneceğimiz söylendi çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Zira hükümet iş makinalarıyla enkaza girmeye karar vermiş” diye konuştu.

Haberde, depremzedelerin bölgede arama kurtarma çalışmalarının sonlandırılmasından şikayetçi olduğuna da yer verildi.

Dünya Doktorları Derneği’nden bir temsilci ise Suriye’deki durumu anlattı: “Size Suriye’deki durumu anlamanız için bir örnek vereyim. Enkaza makineleri götürüyoruz ama makineler için kullanılabilecek yakıt yok ki insanları kurtaralım.”