EkolojiManşet

WWF’nin Blue Panda’sı Türkiye’ye yelken açıyor

0
Fotoğraf: Maïté Baldi

WWF’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Blue Panda teknesi Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan başladığı yolculukta, İtalya’nın ardından Türkiye’ye yelken açtı.

Yelkenlinin Türkiye ziyareti çerçevesinde WWF-Türkiye ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek etkinlikte WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi olan İzmir’in plastik kirliliği ile mücadele eylem planı açıklanacak. Kuşadası, Dilek Yarımadası’nda biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapılacak.

5 – 25 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de bulunacak olan yelkenli, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ve Kuşadası’nı ziyaret edecek.

Blue Panda Türkiye sularında bulunduğu süre boyunca denizlerdeki plastik kirliliği, Akdeniz’in doğal zenginlikleri, deniz koruma alanları, denizel biyolojik çeşitlilik gibi konulara dikkat çekecek. Tekne, 25 Ağustos’ta Türkiye’den ayrılarak Kasım’a kadar İspanya ve Fransa kıyılarını ziyaret edecek.

Tunç Soyer, Plastik Atıksız İzmir Eylem Planı’nı açıklayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve WWF-Türkiye yelkenlinin Çeşme ziyareti çerçevesinde, 5 Ağustos’ta, The Stay Warehouse’nin ev sahipliğinde bir davet düzenleyecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, davette WWF’nin Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi olan İzmir’in plastik kirliliği ile mücadele eylem planını açıklayacak.

Yelkenlinin Çeşme ziyareti boyunca Alev Adası ve Karaada Bandırma Koyu’nda kıyı temizliği ve atık analizi etkinlikleri düzenlenerek plastik kirliliğine dikkat çekilecek.

Blue Panda ayrıca 8 – 12 Ağustos tarihlerinde, 18.00 – 22.00 saatleri arasında, Çeşme Marina’da halkın ziyaretine açılacak. Ziyaretçiler teknede Blue Panda’nın Akdeniz seyri ve denizlerdeki plastik tehdidi konusunda bilgi alacak.

Türkiye’nin tanınmış sualtı fotoğrafçısı, 2021 Yılı Doğa Koruma Fotoğrafçısı Ödülü sahibi Kerim Sabuncuoğlu’nun dünya denizlerinden çektiği kareler de “insanın ve plastiğin denizlere etkisi” teması ile Blue Panda’da sergilenecek.

Blue Panda, 14 – 21 Ağustos tarihleri arasında Alaçatı’da düzenlenecek TWT IFCA JYM Slalom Dünya Rüzgâr Sörfü Şampiyonası’nın açılışına katılacak. Yelkenli, 14 Ağustos’ta şampiyona yarışçıları tarafından uğurlanarak Dilek Yarımadası’na doğru yola çıkacak.

Kuşadası, Dilek Yarımadası’nda biyolojik çeşitlilik gözlemleri

Blue Panda’nın 15 – 25 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek Kuşadası, Dilek Yarımadası ziyareti çerçevesinde, WWF-Türkiye deniz ekibi ile 7 Fransız gönüllü, deniz çayırları ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapacak.

Gözlemler ışığında Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri gibi paydaşların katılımıyla deniz koruma alanları ve denizel biyolojik çeşitliliğe ilişkin toplantılar düzenlenerek deniz koruma alanlarının önemine dikkat çekilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Blue Panda’nın 2019’daki Türkiye’yi ilk ziyareti sırasında WWF’nin, “Plastik Atıksız Şehirler Ağı”na katılma kararı alarak, şehrin plastik atıklarının 2030’a dek kademeli olarak doğaya karışmayacağını taahhüt etmişti. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.