Kategoriler: EkolojiManşet

WWF’nin Blue Panda’sı Dilek Yarımadası’na yelken açtı

Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı Üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaretini tamamladı. IFCA Slalom Dünya Rüzgâr Sörfü Şampiyonası’nın açılışına katıldıktan sonra Çeşme’den ayrılan Blue Panda, biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapmak üzere Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası’na yelken açtı.

WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan Blue Panda yelkenlisi, İtalya’nın ardından Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaretini tamamladı. 14 – 21 Ağustos tarihleri arasında Alaçatı’da düzenlenecek TWT IFCA JYM Slalom Dünya Rüzgâr Sörfü Şampiyonası’nın açılışına katılan Blue Panda, şampiyona yarışçıları tarafından uğurlanarak Dilek Yarımadası’na doğru yola çıktı.

‣WWF’nin Blue Panda’sı Türkiye’ye yelken açıyor

‘Plastik atıksız bir gelecek birlikte mümkün!’

Şampiyonanın açılış töreninde konuşma yapan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, plastik kirliliği ile mücadelenin birlikte mümkün olduğuna dikkat çekti. Karadere, konuşmasında şunları ifade etti:

“Bize havamızı, suyumuzu, toprağımızı sunan doğamız, plastik kirliliği tehdidiyle karşı karşıya. Her yıl 20 milyon tondan fazla plastik atık denizlerimize karışıyor. Bu nedenle Türkiye’de düzenlenen uluslararası bir rüzgâr sörfü organizasyonunun plastik atıksız olması, plastik kirliliği ile mücadele açısından çok önemli. Bu şampiyonada yarışçılarımıza matara hediye ederek tek kullanımlık PET tüketimini azaltmayı amaçladık. Siz de mataranızla veya bardağınızla su içerek PET tüketiminizi azaltabilirsiniz.”

Nafiz Karadere

Plastiğin azaltımının çok önemli olduğunu ancak plastik atıkların denizlere karışmayacak şekilde bertaraf edilmesinin de son derece önemli olduğunu belirten Karadere, “Bu nedenle siz de geri dönüşüme katkıda bulunarak denizlerimizin daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz. Geri dönüşüm kutu ve konteynerleri hem şampiyona alanında, hem de dışarıda mevcut. Plastik atıksız bir gelecek birlikte mümkün!” dedi.

Dilek Yarımadası’nda biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapacak

Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası’na yelken açan Blue Panda’nın bu ziyareti çerçevesinde, 25 Ağustos’a kadar, WWF-Türkiye deniz ekibi ile yedi Fransız gönüllü, deniz çayırları ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapacak.

Gözlemler ışığında Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri gibi paydaşların katılımıyla, deniz koruma alanları ve denizel biyolojik çeşitliliğe ilişkin toplantılar düzenlenerek deniz koruma alanlarının önemine dikkat çekilecek.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete