EkolojiManşet

WWF, kaçak orkinos ticaretini ortaya çıkardı

0

WWF tarafından yaptırılan yeni bir araştırmada 2000 ve 2010 yılları arasında 18.704 ton canlı mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu’nun Uluslararası Atlantik Orkinosu Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) bilgisi dışında Panama üzerinden satıldığı ortaya çıktı. WWF, ICCAT’a ticarette rol oynayan ülkelerin daha derinlemesine incelenmesi yönünde çağrıda bulundu.

Resmi ticaret ve gümrük verilerine göre on yıldan uzun bir süre boyunca Panama üzerinden 14.327 tondan fazla işlenmiş mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu ticareti yapıldığı ortaya çıktı. Bu miktar yaklaşık 18.704 ton canlı balığa denk geliyor. Panama’dan İspanya, İtalya, Fas, Tunus ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Akdeniz ülkelerine ihraç edilen mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu buralardan da 13.730 ton işlenmiş orkinos olarak Japonya’ya ihraç ediliyor.

WWF Akdeniz Balıkçılık Programı Yöneticisi Dr. Sergi Tudela “Bu araştırma, bu konuda bugüne kadar yapılan ilk çalışma ve muhtemelen buz dağının yalnızca ucunu görüyoruz. Sonunda yıllardan beri ICCAT tarafından bile bilinmekte olan bir durumu belgeledik. Söz konusu kayıt dışı operasyonlar gerçekleştiğinde bahsi geçen tüm ülkeler ICCAT’a taraf durumundaydılar. Araştırma sırasında geçerli olan ICCAT kurallarına göre tüm mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu ticaretinin av kotalarına uyulması amacıyla düzgün biçimde bildirilmesi gerekmekteydi. Panama üzerinden gerçekleştirilen kayıt dışı mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu ticareti balıklar Panamaya gönderilmeden bile gerçekleştirilmiş olabilir. Bunun için Panama bandıralı gemiler ve Panama’ya kayıtlı armatörlerin üretici ülkeler ve Japonya pazarı arasında aracı olması yeterlidir.” dedi.

Tudela eldeki kayıtlara göre raporda verilen tek bir teknenin bile ICCAT’a bildirilmediğini ve bulguların teyit edilmesi durumunda bu ticaretin Birleşmiş Milletler ve FAO kriterlerine göre tamamen kayıt dışı, düzenlenmemiş ve yasadışı olduğunun ortaya çıkacağını ve bu durumun büyük bir çevre suçu olduğunu sözlerine ekledi.

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem; “Mavi yüzgeçli Atlantik orkinosunun korunması, Akdeniz Havzası’nda, yüzyıllardır geçiminin bir bölümünü balıkçılıkla sağlayan tüm ülkelerin sorumluluğudur.  Nesli tehlike altına girmiş olan türün, kayıtdışı avcılığının önlenmesi ile ilgili düzenlemeler acilen ülkemizin de gündeminde yerini almalıdır.” dedi.

(WWF)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.