İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Wikipedia 2.5 yıl sonra erişime açıldı

0

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından dosyaya bakan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin, Wikipedia’nın erişime engellenme kararını kaldırmasının ardından Wikipedia erişime açıldı.

AYM’nin Wikipedia’nın erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesinin dünkü Resmi Gazete‘de yayımlanmasının ardından Wikipedia’nın yeniden erişime açılması için süreç başlamıştı.

AYM, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı, yeniden yargılama yapılması için Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne de gönderdi. Mahkemenin erişim engeli kararını kaldırılması yönündeki kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletmesiyle birlikte Wikipedia TSİ 22.30’da erişime açıldı.

Bazı maddeler yüzünden tüm site kapanmıştı

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 29 Nisan 2017’de, bazı yorumlar ve yazılarda “Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalıştığı” gerekçesiyle siteye erişimi engellemişti. Wikipedia, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, söz konusu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. Temmuz 2019’da dosyayı kabul eden AİHM’de dava hala sürüyor.

Wikipedia dünyada sadece Türkiye, Çin ve Venezuela‘da engellenmişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.