SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

WHO: Tedavi bulunana kadar yeni normalimiz bu olmalı

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Batı Pasifik Bölge Sorumlusu Dr. Takeshi Kasai, düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında koronavirüs tedbirlerini gevşeten ülkelere uyarıda bulundu.

Kısıtlamalar gevşetilirken toplumsal hayatın işlemesi için insanların yeni bir yaşam tarzına hazır olması gerektiğini belirten Kasai, yaşam tarzlarının ve sağlık sistemlerinin virüse uygun hale getirilmesi çağrısı yaptı.

‘Hükümetler kısıtlamaları dikkatli kaldırmalı’

Online basın toplantısı yapan Kasai “En azından bir aşı ya da etkili bir tedavi bulunana kadar bu sürecin bizim yeni normalimiz olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kısıtlamaları kaldırmayı düşünen hükümetlerin bunu dikkatli ve kademeli olarak yapması çağrısı yapan Kasai, hükümetlerin ekonomilerini ayakta tutmaya çalışırken insan sağlığına da özen göstermesi ve salgını gözlemlemesi gerektiğini kaydetti.

Singapur ve Japonya’da artış

Batı Pasifik bölgesi, son haftalarda pandemi konusunda ABD ve Avrupa’ya göre iyi durumda olsa da Singapur ve Japonya‘da vaka sayılarında artış kaydedildi. Sağlık yetkililerinin endişelerine rağmen ABD’de Pazartesi günü bazı eyaletler tarafından normale dönüş planları açıklandı.

Boeing ve bazı başka ABD şirketleri üretime yeniden başladı. Avrupa ülkelerinde de Pazartesi gününden itibaren kısıtlamalar gevşetilmeye başlandı.

Aşıya adil erişim talebi

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülke, koronavirüse karşı önümüzdeki süreçte geliştirilecek aşıya adil erişim talebinde bulundu. Pazartesi günü New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edilen kararda gelecekte salgına karşı geliştirilecek ilaçlar ve aşıların ihtiyacı olan tüm ülkelere “adil, şeffaf, eşit ve verimli” bir biçimde sunulması gerektiğine dikkat çekildi.

‘Henüz en kötüsüyle karşılaşmadık’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise önceki gün yaptığı basın toplantısında salgınla ilgili dünyanın henüz “en kötü durumla” karşılaşmadığı uyarısı getirdi ve şunları söyledi:

Bu virüs tehlikeli. Bu virüs bir numaralı halk düşmanı. Bu virüs yeni ve grip gibi ciddi bulaşma huyları var. Tıpkı grip gibi çok bulaşıcı. Aynı zamanda da SARS ve MERS’te olduğu gibi çok büyük bir katil. Bunun çok tehlikeli bir kombinasyonu var.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.