DünyaManşetTarım-Gıda

WFP: Gelecek ay Afganistan’da nüfusun yüzde 60’ından fazlası yeterli gıdaya erişemeyecek

0

Birleşmiş Milletler‘e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Afganistan‘ın dünyada hızla en büyük insani krize doğru sürüklendiğini açıkladı.

Nakit para akışının ve fonların kesildiği Afganistan’da gelecek ay nüfusun yüzde 60’tan fazlasının yeterli gıdaya erişimeyeceğini kaydeden WFP, acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Eğer ülke için hızlı bir şekilde önlem alınmazsa aralarında çocukların da bulunduğu milyonlarca kişi hayatını kaybedebilir.

1 milyon çocuk açlıktan ölüm riskiyle karşı karşıya

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, ülkede 1 milyon çocuk açlıktan ölüm riskiyle karşı karşıya. BBC’ye konuşan bazı aileler, daha büyük yaştaki çocuklarına yiyecek alabilmek için bebeklerini sattıklarını söyledi.

Birçok kişi de, Taliban’ın aylık maaşları ödeyemediğini, kırsalda üretimin tamamen durduğu kaydetti ve evlerindeki kıymetli eşyaları satarak yiyecek satın almaya çalıştıklarını aktardı.

Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley de, 39 milyon nüfuslu Afganistan’da 22,8 milyon kişinin hızla açlığa doğru gittiğini belirtti. Bu sayı, iki ay önce 14 milyondu.

Dubai’de konuyla ilgili açıklama yaptığı açıklamasında “Çocuklar ölecek. İnsanlar kıtlık yaşayacak. Durum çok daha kötüye gidecek” diyen Beasley, “Fon akışının olmadığı, ekonominin çöktüğü bir ülkede milyonlarca insanın, özellikle de çocukların bu hızla ölmesinin önüne nasıl geçileceğini bilmiyorum” ifadelerini de kullandı.

‘Fonların akışının yeniden sağlanması şart’

David Beasley, dondurulmuş fonların Dünya Gıda Programı üzerinden Afganistan’a aktarılabileceğini kaydetti ve “İnsanların hayatta kalabilmesi için bu fonların akışının yeniden sağlanması şart” dedi.

Dünya Gıda Programı’nın da açlıkla karşı karşıya kaldıkları için hayatı tehlike altında olan 23 milyon insana kısmen besin sağlayabilmek için aylık yaklaşık 220 milyon dolara ihtiyacı var.

Uluslararası yardım kuruluşları da diğer ülkelere Afganistan’ın yeni yönetimiyle iletişim kurma ve milyonlarca insanın kıtlıkla karşılaşmasını engelleme çağrısı yaptı. Aksi takdirde ise 2015’te Suriye‘den Avrupa’ya yaşanan göçmen akınının bir benzeriyle karşılaşılacağı belirtildi.

‘Nüfusun yarısı günlük açlıkla mücadele ediyor’

BM Gıda ve Tarım Kurumu’nun Afganistan Temsilcisi Richard Trenchard da, ülkede her iki kişiden birinin akut gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti:

Son veriler nüfusun yüzde 50’sinin, yani her iki Afgandan birinin akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu da, nüfusunun yarısının günlük açlıkla mücadele ettiği anlamına geliyor. Son birkaç ayda bu yılın nisan ayına göre, nüfusun yüzde 37 daha fazlasının açlık ve gıda güvensizliği sorunu yaşadığını görüyoruz. Bu veriler gerçekten, gerçekten endişe verici çünkü böyle giderse yılın sonunda veya gelecek yıla girerken tüm ülke krizle karşı karşıya kalacak ya da katastrofik bir insani krizi riski altında olacak.”

‘Hayvanlar için yemlere bile erişim çok zor’

Trenchard, ülkede hayvanları hayatta tutacak yemlere bile erişimin çok zor olduğunu ifade etti:

Toplumların en temel olarak ihtiyaç duyduğu insani malzemeleri sağlamak bile şu an çok zor. Tohumlar, tohumların yeşermesini sağlayan besinler ve hayvanları hayatta tutacak yemlere bile erişim çok zor. Ancak tüm sektörlerin yanında en önemlisi elbette gıda. Banka transferleri, nakit para akışı gibi konularda zorlandığımız için birlikte çalıştığım sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya devam edemiyoruz.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.