Kurumdan yapılan açıklamada “VoA’nın hükümetin haber kuruluşlarını susturma çabalarının, tüm demokratik toplumların temel değeri olan basın özgürlüğünü ihlal ettiğine inandığı” belirtildi.
VoA Sözcüsü Bridget Serchak, Türk yayıncılık düzenleme otoritesinin, VOA gibi uluslararası yayıncılar için işletme lisansı alma şartının farkında olduklarını belirtti:
“Türk hükümeti internet sitelerimizi resmi olarak bloke ederse, VOA, Türkçe konuşan kitlesinin mevcut tüm yöntemleri kullanarak ücretsiz ve açık internete erişimini sürdürmesini sağlamak için her türlü çabayı gösterecektir’’
RTÜK 9 Şubat’ta, VoA, Deutsche Welle ve Euronews’un Türkçe yayın bölümlerinin üç gün içinde lisans başvurusu yapmasını istemiş, aksi takdirde internet yayınlarının engellenmesi için mahkemeye başvuru yapma kararı almıştı.
DW: Henüz bildirim yapılmadı
Deutsche Welle sözcüsü dün, konuyla ilgili kendilerine henüz resmi bir bildirim yapılmadığını belirtmişti.
“RTÜK’ün olası kararının DW’yi de etkileyebileceğini medyadan öğrendik” diyen sözcü “Ancak RTÜK’ten resmi bir bildirim geldiğinde bağlayıcı bir analiz yapabilir ve nasıl hareket edeceğimizi öngörebiliriz” dedi.
Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan EuroNews ise henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Faruk Bildirici: RTÜK talimatı almış, sopayı bir kez daha kaldırdı
RTÜK’ün kararına ilişkin olarak T24‘e konuşan Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ise şunları söyledi:
“RTÜK, bu yönetmeliğin uygulanması için lisanslama çalışmalarına iki yıl önce başlamıştı. TV yayını dışına çıkmıyordu. Şimdi uluslararası haber sitelerine ilişkin böyle bir tavır alması bu yetkisini bundan sonra bütün haber sitelerine karşı kullanacağını gösteriyor. Haber siteleri, YouTube ve sosyal medya yayınlarına da uzanacağını gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genelgesinin medyaya olumsuz yansımaları kendini göstermeye başladı. RTÜK talimatı almış, sopayı bir kez daha kaldırdı.”