DoğaManşet

Virunga milli parkında petrol araması durduruldu

0

İngiliz petrol arama şirketi Soco, Afrika’nın en eski milli parkı olan Virunga’daki petrol arama çalışmalarına son vereceğini ve bundan sonra da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan hiçbir yerde çalışma gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.

Virunga National Park, Democratic Republic of Congo

Virunga, dünyada sadece 900 bireyi kalan ve nesli kritik derecede tehlike altında olan dağ gorilleri gibi nadir türlere ve paha biçilmez bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda 50.000’den fazla ailenin geçimi, parkın içindeki Edward Gölü’ne bağlı.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) bir süredir Soco’nun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunan Virunga Milli Parkı’ndaki tartışmalı petrol araştırma operasyonlarını durdurması için kampanya yürütüyordu. Kampanyaya 750 bin kişi destek olmuştu.

WWF’in Ekim 2013’te Soco hakkında şikâyette bulunduğuna dikkat çeken WWF Genel Direktörü Marco Lambertini, “Bugün gezegenimiz için bir zafer günü. Bu başarı, Virunga üzerindeki bu büyük baskıyı kaldırmak için uğraşan Kongolu hükümet yetkililerinin, aktivistlerin ve dünyanın her yerinden kampanyaya destek veren insanların. Şimdi, Kongo hükümetinin -UNESCO’nun talep ettiği gibi- Virunga’nın bu evrensel değerini korumak için parktaki tüm petrol arama izinlerini iptal etmesinin tam zamanı” dedi.

Bu ayın sonunda hükümetler, Virunga Milli Parkı, Avustralya’daki Büyük Bariyer Resifi, İspanya’daki Doñana Milli Parkı gibi birçok alanın koruma statüsünü tartışmak için UNESCO Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Doha’da bir araya geliyor.

(WWF/Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.