DünyaManşet

Virginia, ABD’de idam cezasını kaldıran ilk Güney eyaleti oldu

0

ABD’de en çok idamın gerçekleştiği ikinci eyalet olan Virginia, idam yasağı kararı aldı. Böylece idam cezasını kaldıran 23’üncü eyalet oldu.  Aynı zamanda idam yasağı yürürlüğe sokan ilk güney eyaleti ve ilk eski Konfederasyon eyaleti oldu.

Star Tribune’un aktardığına göre Demokrat Partili Eyalet Valisi Ralph Northam, iki tasarıyı da bir idam salonunu gezdikten sonra imzaladı. Greensville Islah Merkezi’nde 1990 yılında bu yana 102 kişi idama mahkum edilmişti.

Yıllardır süren tartışma

Demokratlar uzun yıllar boyunca Virginia eyaletinde idam cezasının ağırlıklı bir şekilde azınlıkları, ruhsal problemleri olan insanları ve yoksulları hedef aldığını savunmuştu. Cumhuriyetçiler idam cezasının ağır suçlar için kalması gerektiğini savundu.

Virginia Kongresi’ndeki yeni Demokrat çoğunluk, tartışmayı kazanarak tasarıyı hem eyaletin temsilciler meclisi, hem de senatosundan geçirerek idam cezasını yasakladı.

Bir ölüm cezası destekçisi olan Cumhuriyetçi Virginia Del. Jason Miyares, yeni yasadaki hayal kırıklığını “Temelde Virginia’yı daha az güvenli hale getireceğini düşünüyorum” sözleriyle dile getirdi.

‘Irksal baskı için bir mekanizma’

Ölüm Cezası Bilgi Merkezi‘nin yönetici müdürü ve bir idam karşıtı olan Robert Dunham, Virginia’daki infazların kaldırılmasının, en yüksek sayıda mahkumun öldürüldüğü Güney’de idam cezasının sonunun başlangıcı olabileceğini söyledi.

Dunham, “Virginia’nın ölüm cezasının kölelikte, linçlerde ve Jim Crow ayrımcılığında derin kökleri var. Konfederasyonun eski başkentindeki bir yasama organı tarafından tarihsel olarak ırksal baskı için bir mekanizma olarak kullanılan bu aracı sökmenin sembolik değeri olabilir” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.