EkolojiManşet

Victor Ananias aramızdan ayrılalı 10 yıl oldu

0

Türkiye’de ekolojik yaşam hareketinin gelişmesinde çok büyük katkısı olan ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu Victor Ananias aramızdan ayrılalı 10 yıl oldu.

Victor Ananias, 3 Mart 2011 tarihinde Fethiye’deki evinde yaşamını yitirdiğinde henüz 39 yaşındaydı. Hayatını doğayla iç içe yaşamaya vakfeden Ananias, genç yaştan itibaren ekolojik tarım, organik mutfak ve doğal tarım ürünlerinin insanlara ulaşması konusunda çalışmalar yürütmüştü.

Yeşil Gazete’de yayınlanan Victor’un Ardından serisinde yer alan Tohum, Filiz ve Toprak makalelerine buradaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.

10’uncu yıldönümüne özel tarifleri kitaplaştırıldı

Buğday Derneği, ölüm yıldönümü için Victor’un anısına Arife Tarif kitabını yayınladıklarını duyurdu. Dernek, Victor hakkında “Buğday fikrinin, hareketinin, derneğinin kurucusu Victor Ananias, yaşamı boyunca doğanın sunduğu mucizeleri topraktan tezgâha, oradan mutfağa, sofraya ve gönüllere taşıyan bir dost oldu herkes için. Elinin değdiği her yere bereket, şifa ve aşk getirdi. Sofralar kurdu; mutfağında fikirler, insanlar, hayaller de pişti yemeklerin yanında” ifadelerini yer verildi.

Yapılan açıklamada kitap hakkında ise “Kendi kaleminden çıkan yazılarla birlikte, dostlarının dilinden onu okuyacak, sağlıklı ve lezzetli tariflerini öğrenecek, bu yemekleri eşsiz kılan sırrı keşfedeceksiniz” bilgisi paylaşıldı.

Hayatı

Victor Ananias, 1971 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde dünyaya geldi. Babası Şilili olan Ananias, çocukluk yıllarını Almanya’da geçirdi. Altı yaşına geldiğinde ailesi doğal bir yaşamı seçerek Bodrum’a yerleşti. Burada Ege’nin toprak insanının gelenek ve bilgisiyle yetişen Ananias, 13 yaşından itibaren miçoluk, çiçekçilik, garsonluk, otel yöneticiliği ve turist rehberliği yaptı.

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Bölümü’nde okurken eğitimini yarıda bırakarak kendini ve hayatı keşif seyahatlerine çıkmaya karar veren Victor Ananias, ekolojik mimari, ekolojik tarım, ekolojik mutfak gibi ekolojik yaşamla ilgili konularda yurtdışında çeşitli eğitsel faaliyetlerde bulundu.

Bodrum pazarında tezgah

1991 yılında turist rehberliğinden kazandığı parayla köylerden doğal ürünler alarak bunları Bodrum pazarındaki küçük tezgâhında satmaya, bilgilerini paylaşmaya başladı.

Aynı zamanda ekolojik yaşamın değişik alanlardaki öğrenme sürecinin yoğunlaştığı bu dönemde, ürün çeşitliliğini artırarak kurduğu doğal ürün dükkanı ve daha sonra da sağlıklı içecek ve tatların sunulduğu, aynı zamanda çevrecilerin toplanma yeri olan Başak Cafe’yi açtı.

Bir yıl sonra yine Bodrum’da hem dengeli beslenme mutfağı, hem ürün satış noktası, hem de eğitsel program ve toplantıların yapıldığı uluslararası bir buluşma yeri olan Buğday vejetaryen restoran ve kültür merkezini açtı. Şu anda üç ayda bir yayınlanan Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi’nin tohumları niteliğindeki, elle yazıp fotokopide çoğalttığı fanzini, ilk kez 1996 yılında bu mekânda okuruna ulaştırdı.

One World Ödülü’ne layık görüldü

1997 yılında ilk ekolojik mimari projesini Bodrum’da hayata geçiren Victor Ananias, yurt çapında ve uluslararası platformlardaki deneyim ve iletişimlerinin çoğalmasıyla birlikte, Türkiye genelinde ekolojik tarımın yaygınlaşması, ürünlerin iç pazarda tüketiciye ulaşması, doğa dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesi gibi konularda çalışmaya başladı.

Victor Ananias, ekolojik tarım alanında tüm dünyada tanınıyor ve uluslararası ekolojik tarım kuruluşları tarafından geleceğin 5 liderinden biri olarak gösteriliyordu. 2008 yılında ise, dünyada çok sınırlı sayıda kişinin layık görüldüğü “One World Award” ödülünü almıştı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.