Türkiye

Vicdani retçi Serdar açlık grevinde

0

Kasımpaşa Askeri Cezaevi‘nde tutuklu bulunan Serdar Delice, darp edildiği ve haraç alındığı gerekçesiyle üç gündür açlık grevinde. Delice’nin avukatı Davut Erkan, cezaevinde işkencenin sistematik olduğu görüşünde.

Bianet’ten Ekin Karaca’nın haberine göre;

Dini gerekçelerle vicdani reddini açıklayan ve askerlik yapmayı reddeden Muhammed Serdar Delice 29 Kasım’dan bu yana tutuklu bulunduğu Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nde işkence gördüğü gerekçesiyle açlık grevine başladı.

Delice’nin üç gündür açlık grevi yapmasına neden olan darp edilme olayına ilişkin kamera kayıtları askeri savcılık tarafından başlatılan soruşturma dosyasına eklendi.

Serdar Delice’nin durumu hakkında bianet’e konuşan Avukat Davut Erkan, geçen hafta şikayet dilekçesi hazırlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu’na gönderdiklerini söyledi.

“Haraç dayağı”

Bunun üstüne askeri savcılığın soruşturma başlattığını söyleyen Erkan, Serdar’ın ifadesinin alındığını, ifade üstüne Adli Tıp’a sevkinin yapıldığını ve buradan da psikiyatri servisine sevk edildiğini ifade etti.

Yaşanan darp olayının ardından cezaevinde keşif talebinde bulunduklarını ve bu taleplerinin kabul edilmesinin ardından pazar günü savcı ile beraber cezaevine gittiklerini anlatan Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

* Olayın meydana geldiği yerin fotoğrafları çekildi, cezaevinin koşullarına ilişkin tutanak tutuldu.

* Ayrıca olay gününe ait kamera görüntüleri izlendi ve olay anına ait kayıtlar ise kopyalanarak soruşturma dosyasına dahil edildi.

* Olay koğuş kapısının hemen önünde gerçekleşiyor. Kamera da kapının hemen üstünde olduğu için olayın tamamını göremedik. Kapının dibinde yaşanan olaylar kamera tarafından görülemiyor. Bu nedenle dayak görüntülerinin sonu kayıtlara girebilmiş.

* Serdar’ı beraber hücrede kaldığı kişi darp ediyor. Serdar’dan para vermesini istiyorlar. Anladığımız kadarıyla oraya gelen her yeni kişiden istenen bir şey. Yani haraca alma sistemi var.

* Serdar para vermeyi reddediyor. Ancak tehdit ediyorlar ve Serdar ailesinden para isteyip bu kişilere 250 lira veriyor. Ancak yeterli görmüyorlar ve borcunu ödemedin diyerek dövüyorlar.

“Soruşturma geniş tutulmalı”

Olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ancak soruşturmanın hangi yönde ilerleyeceğinin önemli olduğuna dikkat çeken Erkan, olayda ihmali, kastı bulunan kişilerin hepsinin soruşturmaya dahil edilmesini istediklerini ifade etti.

Cezaevi görevlilerinin olaylardan haberi olduğunu vurgulayan Erkan, Serdar’ın dayak anında bir görevlinin olaya müdahale etmediğini söylediğini aktardı.

Gördükleri kadarıyla, bu gibi olayların sadece Serdar’ın başına gelmediğini, cezaevinde sistematik işkence uygulandığını ifade eden Erkan, bu nedenle soruşturmanın geniş tutulması gerektiğinin altını çizdi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.