ManşetTürkiye

“Vicdani Ret Hakkını Tanıyın”

0

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Hammerberg, vicdani ret hakkını tanımayan Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’ı eleştirerek tüm ülkelerin vicdani ret hakkına saygı duymasını istedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Thomas Hammerberg, tüm Avrupa’da vicdani ret hakkına saygı gösterilmesini istedi.

Vicdani ret hakkını tanımayan Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’ı eleştiren Hammerberg, bu ülkelere gerekli yasal değişiklikleri yapma tavsiyesinde bulundu.

“Reddedenler mahkum edilmesin”

Taraf gazetesinin haberine göre, askerlik yapmak istemeyenlere kamu hizmeti yaptırılmasını tavsiye eden Hammerberg, yayınladığı son insan hakları raporunda askerlik yapmak istemeyen insanların bu nedenle mahkum edilmemelerini istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan ile ilgili aldığı mahkumiyet kararlarına dikkat çeken Hammerberg, Avrupa’da ülkelerin çok büyük bölümünde vicdani ret hakkının tanındığını ve askerlik yapmak istemeyenlere kamu hizmeti alternatifinin sunulduğunu belirtti.

Türkiye’nin Aralık’a kadar zamanı vardı

Avrupa Birliği Bakanlar Komitesi, Eylül 2011’de gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin Aralık ayında yapılacak toplantıya kadar Komite’ye vicdani ret hakkı ile ilgili atacağı adımları bildirmek zorunda olduğunu belirtmişti.

Türkiye, Yehova şahidi Yunus Erçep’in vicdani ret hakkını reddettiği için AİHM tarafından mahkum edilmişti.

Vicdani ret hakkını tanımadığı için ilk kez mahkum olan Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) düşünce, vicdan ve inanç hürriyetini düzenleyen dokuzuncu maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Erçep’e yaklaşık 40 bin lira tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.