DünyaFoto GaleriManşet

Via Campesina: “Cochabamba Si, REDD No!”

0
Yerel tohumlar düzenlenirken

Cancun, 10 Aralık 2010 – Meksika’nın Cancu kentinde yapılan iklim zirvesi sırasında Via Campesina’nın (Çiftçi Yolu) düzenlediği “Yaşam için Küresel Forum – Sosyal ve Çevresel Adalet” başlıklı alternatif forumda dün Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in de katıldığı bir buluşma yapıldı. Cancun kent merkezindeki bir stadyumda yapılan ve aralarında çok sayıda Latin Amerika ve Avrupa ülkesinin de bulunduğu çeşitli ülkelerden gelen Via Campesina delegelerinin buluştuğu şenlikte bu sene Alternatif Nobel ödülünü alan Uluslararası Friends of the Earth’ün (Yeryüzü Dostları) başkanı Nimmo Bassey de bir konuşma yaptı.

Bolivyalı müzik gruplarının konserleriyle başlayan şenlikte Morales ve Via Campesina delegeleri sahneye çıktıktan sonra önce Bolivyalı yerli kadınlar tarafından toprak anayı kutsayan bir ritüel gerçekleştirildi. Tütsülerin yakıldığı ve şarkıların söylendiği törende yerel tohumlardan yapılmış desenler masalara yayılmıştı. Tören boyunca insanın toprak ananın çocuğu olduğu, tüm canlıların eşit olduğu ve doğanın tahrip edilmesine ve sömürülmesine son verilmesi gerektiği tekrarlandı.

Törenin ardından Via Campesina delegeleri tarafından hazırlanan bir bildirge okundu ve Morales’e sunuldu.

“Görüşmeler Ay’da yapılıyor

Friends of the Earth’in başkanı Nimmo Bassey yaptığı konuşmada müzakerelerin yapıldığı otelin adı olan Moon Palace’a gönderme yaparak “resmi görüşmeler Ay’da yapılıyor, oradaki delegelerin dünyada neler olup bittiğinden haberi bile yok. Tam iki haftadır görüşüyorlar, hala en ufak ilerleme kaydedemediler. Biz geçen Nisan ayında Cochabamba’da sadece iki gün buluştuk ve şimdi elimizde Halkların Bildirgesi var” dedi.

Şenlik boyunca sık sık Cochabamba Halkların Bildirgesi hatırlatıldı ve sloganlar atıldı. En çok atılan slogan ormansızlaşmayı durdurma yoluyla emisyonların azaltılmasını amaçladığı söylenen, ancak yerli halklar tarafından topraklarından edilecekleri kaygısıyla sert bir şekilde eleştirilen REDD mekanizmasına karşı atılan “Cochabamba si, REDD no” (Cochabamba’ya evet, REDD’e hayır) sloganıydı. Şenlikte ayrıca “Zapatistalara özgürlük, mücadeleye devam”, “Birleşen halklar yenilmez” gibi  sloganlar atıldı.

Evo Morales de şenliğin sonunda uzun bir konuşma yaptı.

Şenlikten fotoğrafları aşağıda bulabilirsiniz.

Fotoğraflar: Ümit Şahin, Cancun, 9 Aralık 2010

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.