EnerjiManşet

Vermont Yankee Nükleer santrali 2014’te kaldı; kapatıldı!

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin Vermont eyaletindeki Vermont Yankee Nükleer Santrali’nin bir daha açılmamak üzere kapatıldı. Vermont Nükleer Santrali 42 yıldır faaliyet göstermekteydi.

Fotograf:Ecowatch

Slogan :Vermont Yankee Nükleer santrali Emekli ol artık! 2014  Aralık Fotograf:Ecowatch

Santralin kalbi  tam olarak 29 Aralık 2014 günü saat 13:04’te  durduruldu. Yıllardır  çalıştırılması konusunda tartışmalara konu olan Vermont Nükleer santralinin kapatılma sebebi biraz da ekonomik; her ne kadar tesisin sahibi ve işletmecisi Entergy şirketinin yetkilileri “temiz ve güvenilir” enerji ürettiklerini iddia etse de durum özellikle çok da yaşlı  olan Vermont nükleer santralinin kapatılmasından sevinç duyuyor  ve  Fairewinds Nükleer güvenlik yetkilisi duygularını “ Bu gün Vermont için büyük gün” şeklinde ifade ediyor.

“Yaşlanan nükleer santralin mutlaka  kapatılması gerekir…”

New England Haber’den  Gundersen ise “Yaşlanan nükleer santralin mutlaka  kapatılması gerekir, santralin potansiyel tehlikelerini, sebep olabileceği  felaketleri mutlaka gözönüne almak gerekiyor”  diyor ve ekliyor “bu Nükleer santralin yüksek maliyetlerle ömrüne daha fazla devam etmesi zaten mümkün değildi ,emin olun önümüzdeki on yıllar içerisinde çok daha fazla nükleer santralin kapatıldığı haberlerini alacağız” .

Green Mountain Power (Yeşil Dağ Enerji) şirketinden Kristin Carlson  ise  “2012 yılının Mart ayından beri  nükleer santralin bazı tesilerinde elektrik üretemediklerini, sürekli elektrik kesintisine sebep olduklarından kullanıcıların faturalarına itiraz eder hale gelmemesi gerekiyordu” şeklinde  bir açıklama yapıyor.” Bizim %47 yenilenebilir enerjiden oluşan bir portfolyomuz var ve hedefimiz bunu yükseltmek aynı zamanda da maliyetleri düşürmek”

 2016’da daha fazla nükleer santral kapatma haberi beklentisi

Vermont İşçi Komisyonu yetkilisi Annie Noonan da  2016’da daha fazla nükleer santral kapatma haberi beklentisi içinde olduklarını paylaşıyor. Associated Press tarafından bildirildiğine göre nükleer santral kapalı bir tesis olarak yakıt çubukları tam olarak  soğutabileceği on yıllarca süre boyunca  bulunduğu yerde kalacak. Maliyetinin 1.25 milyar Dolar olması beklenen söküm işlemlerinin 2040 yılı itibariyle başlatılması düşünülüyor. Öte yandan santral içerisinde sürekli soğutulması gereken 900 ton nükleer yakıt çubuğunun soğutulmasında problem olması büyük tehlike arz ediyor kısacası soğutma havuzunun pompalama sisteminde bir arıza felaket demek .

43 yaşındaki 3.Nesil Vermont Nükleer santrali(Foto:Inhabitat)

43 yaşındaki 3.Nesil Vermont Nükleer santrali(Foto:Inhabitat)

 

Ülkenin geleceği  ve enerji hedefleri açısından  çok önemli bir adım

Vermont Valisi Peter Shumlin ise “Bu santralin lisans ömrünü tamamladığı gibi kapatılmasını,  ülkenin geleceği  ve enerji hedefleri açısından  çok önemli bir adım olarak görüyorum  ” şeklinde ifade ediyor düşüncelerini  ve diyor ki “Bugün, güneş gibi yenilenebilir enerjilere minnet duymalıyız, Vermont eyaletinin  enerji geleceği daha sürdürülebilir yollarla, bu alanlarda istihdam yaratarak ve iklim değişikliğini yavaşlatarak  sağlanmalıdır.”

Nükleer Düzenleme Komisyonu’nun 2010 tarihli açıklamasına göreAmerika Birleşik Devletlerinde 104 reaktörün kapatılması planlanıyordu . Bunların 27’sinde trityum sızıntısı tespit edilmişti ve sadece 2009 yılı içerisinde Vermont Yankee Nükleer Santrali içerisinde farklı kısımlarında “şirket sloganı olan : temiz,güvenli,güvenilirliğe ters düşecek şekilde trityum sızıntısı meydana gelmişti. Daha sonra yapılan araştırmalara göre Entergy şirketinin musluk suyuna karışan trityum oranlarına dair yalan söylediği ortaya çıkmıştı. Santralin karanlık geçmişi ülke genelinde mevcut nükleer santrallere karşı güvensizlik oluşturduğu konuşulmaktaydı.

 

( Necn, Inhabitat ,Yeşil Gazete)

Pınar Demircan

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.