Dünya

Venezuela’da darbe girişimi bastırıldı

0
Venezuela'da iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (Psuv) mensupları Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya destek için başkent Caracas'taki devlet başkanlığı sarayı Miraflores'in karşısındaki Sucre Bulvarında toplandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores destekçilerini selamladı. ( Lokman İlhan - Anadolu Ajansı )

Devlet Başkanı Maduro sadakati nedeniyle Venezuela ordusuna ve verdiği destek için halka teşekkür etti, darbe girişiminin bizzat Beyaz Saray’dan yönetildiğini söyledi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisini Geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaido’yu destekleyen askerlerce başlatılan darbe girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Girişime katılanlar anayasa ve toplum huzurunu hedef almaktan yargılanacak.Maduro, başkent Caracas’taki başkanlık sarayı Miraflores’te Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ve Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello ile bir araya gelerek, ‘Ulusa Sesleniş’ konuşması yaptı. Konuşmasına sadakati nedeniyle Venezuela ordusuna ve halkı teşekkür ederek başlayan Maduro, “Bu durumdan yararlı çıkan kim? Venezuela mı, demokrasi mi, barış mı? Bu tip durumlarda kim ellerini ovuşturuyor? Şüphesiz, orada olan kişiler, milletvekilleri ve aşırı sağcı terörist Voluntad Partisi’nin faktörleri. Onlar oradaydılar, sosyal medya üzerinden yayınladıkları videoyla halkı anayasal hükümete karşı darbe yapmaya teşvik ediyorlardı” dedi.

2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez’in Guaido ile birlikte hava üssünü gelerek darbe çağrısı yaptığını hatırlatan Maduro şunları söyledi: “Sosyal medyada, aşırı sağcı muhalif, faşist ve 18 yıldır bütün darbe girişimlerinde bulunan, ev hapsinden kaçan Leopoldo Lopez’in görüntüleri yayınlandı. Darbe teşebbüsünü özel olarak yönetiyordu ve daha sonra kendi kendini devlet başkanı ilan eden milletvekili Guaido, kaydettiği videoyla bir çağrı yaparak, askeri darbeye olan desteğiyle ortaya çıktı.”

‘Darbe girişimini John Bolton yönetti’

Maduro, Caracas’taki 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında yaptığı konuşmada ise, “Komutan Chavez’i devirememişlerdi. Bizi de deviremediler ve deviremeyecekler” dedi. Darbe girişiminde ABD’nin parmağı olduğunu söyleyen Maduro, şöyle konuştu:  “Bir Avrupa gazetesi dün Donald Trump ve John Bolton’ın gün doğmadan önce askeri darbenin bütün operasyonlarını koordine ettiğini yazdı. Şili, Brezilya, Arjantin ve Kolombiya hükümetlerini arayıp desteklemelerini istemişler. Dün girişilen darbe girişimi bizzat Beyaz Saray’dan, John Bolton tarafından yönetildi.”

‘Sağın komplolarından birini bozguna uğrattıklarını” ifade eden Nicolas Maduro, darbe girişimcilerinin bir elçilikten diğerine kaçtığını ancak er ya da geç hainliklerinin ve işledikleri suçların bedelini ödeyeceklerini kaydetti.

Halkın ve Venezuela silahlı kuvvetlerinin askeri darbeye izin vermeyeceğini vurgulayan Maduro, “Kim Miraflores’e gelmek istiyorsa, tek bir şey yapması gerekir; halkın oyuyla seçimi kazanmak. Venezuela’da devlet başkanı olmanın tek yolu budur. Burada silahlar ve tüfekler değil; yalnızca halk başa getirebilir ve yalnızca halk indirebilir. Miraflores Sarayına asla kukla bir başkan getiremeyecekler” diye konuştu.

Maduro, halkın şikayet ve önerilerini dinlemek için Ulusal Değişim Planı uygulanacağını ve halkın görüşüne başvurulacağını da söyledi.

ABD: Maduro Küba’ya gidecekti, kalmaya Rusya ikna etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’daki darbe girişimine ilişkin “Barışçıl geçişi tercih ederiz, ancak gereken buysa askeri müdahale de ihtimal dahilinde” açıklamasında bulundu. CNN kanalına bir açıklama yapan Pompeo, Maduro’nun dün sabah saatlerinde “ülkeyi terk edeceğini, ancak Rusya’nın onu kalması için ikna ettiğini” iddia etmişti ve “Bildiğimiz kadarıyla, sabah pistte onu götürecek bir uçak bekliyordu ve gitmeye hazırdı. Ancak Ruslar onu kalması için ikna etti” demişti.

Maduro ve Rusya ise bu iddiayı yalanladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.