Hafta SonuManşet

Velev ki Seyretmek İstedin… (Vol 2)

0

Yine performanslı sanat malzemesini tükettik ve idare-i maslahat etmek gerekti… İnsanların birbirleriyle konuşmadan oturup, ışıklı bir perdeye bakarken, karanlıkta mısır cörtleği yediği o faaliyetten bahsedeceğim sizlere… Bu sefer farklı olarak harbiden sinemaya da gittim. Onu baştan söyleyeyim. Ama elbette küflü DVD seçkilerimizi de unutmayacağız.

9

 

Interstellar” (Tür. Yıldızı olmayan yıldızlar geçidi)

 

Lise iki idi sanırım. Münazara yarışmasında zamanın dördüncü boyut olmadığını iddia edip, nasıl olduysa, kazanmıştık. O zamandan beri bu kuantum ve izafiyet işlerine inanmam (yani kafam basmaz). O nedenle, Interstellar’ın dedikoduları çevremi sarmaladığında filmden korkmadım değil. Ama dedikodular öyle bir boyut aldı ki, Interstellar’ı görmeden hayata devam edersem, feysi olmayan ya da Lost’u seyretmemiş bir grup marjinalin arasına itilip kalacağımı anlamam uzun sürmedi.

 

YASAL UYARI: TAKİP EDEN PARAGRAF ATAR İÇERMEKTEDİR.

 

Bu noktada Cinemaximum’a iki çift sözüm olacak. Düşünün ki böyle filmlere gelen abiler ve ablalar gece gündüz torrent avcılığı yapıyor. Ona rağmen lütfedip sinemaya gelmiş. Sadece bir kez kullanabileceği ve “ileri al, geri sar, ay paus’et çok sıkıştım!” yapamayacağı bir içerik için, biletinden dondurmasına kadar bir dünya para ödemeyi kabul etmiş. Yetmezmiş gibi bir tam 25 dakika reklam seyrettiriyorsun! Reklam dediğim de reklam yani… “Pek yakında” değil. Bildiğin reklam… Yahu 21nci yüzyıldayız! Dijital çağdayız! Reklam içeriği parasız içeriğin içinde olur (İng. Freemium) para ödenen hizmeti nasıl reklamla birlikte sunarsın? Olmadı! Yakışmadı! (Atar sonu)

 

8Neyse efendim. Filmimizi seyrettik. Mısırlarımızı yedik. Amma gel gelelim hiç de öyle allame-i cihan karmaşık bir durum yoktu. Filmin sonunun nereye bağlanacağı daha ilk yarım saatte anlaşılmıştı. Hollywood’un alışageldiğimiz bilimkurgu işi görme şeklinin devamı… Birkaç bilimsel danışmana (bu yapımda astrofizikçiler) bir sürü para vermişler. O da; “ben tesseract gördüm”, “ışık hızında bir tur atarsam eve annemden genç dönerim”, “kuantum fiziği ile rölativite arasında bir şeyler eksik ama adını getiremedim”, gibi klişeleri repliklerin arasına serpiştirin demiş. Gerisi bildiğin uzaya giden insanların enigmatik yüz ifadeleri ve yanarlı dönerli CGI şeyleri. Filmi daha ağırbaşlı yapan tek şey, bu uzay filminde uzaylıların olmaması. Yani aslında yok da değiller de… Neyse spoyletmeyeyim.

 

YASAL UYARI: TAKİP EDEN PARAGRAF ATAR İÇERMEKTEDİR.

 

Dalga mı geçiyorsun sen yahu? Kara delik dediğin şeyde “stellar” olan küçüklerinde bile 30 km’lik çapa 35 milyon dünya sığdıracak bir kütle yoğunlaşması oluyor. Abi orda Ferahfeza’da sigaraya çıkar gibi geziyor. O kara delik, seni de, gemini de jilet yapar, aslanım! (Atar sonu)

 

İyi özellikler: 1) Annem Hathaway ne tatlı şey kız… Gezdiği var mıdır acaba, bizim oğlana istesek? 2) Interstellar’ı izlememiş olarak toplumun gerisinde kalma daralmasından kurtulma.

Kötü özellikler: 1) Dünyayı kurtaran adam (ve kızı)

 

IMDB: 8.8 Yapım yılı: 2014

 

The Water Diviner” (Tür. Milli birlik ve beraberliğe muhtaç olduğumuz şu günlerde…)

 

7Avustralyalı bir baba Çanakkale Savaşları’ına gönderip izini kaybettiği üç oğlunun peşine düşüp, savaş bitince Türkiye’ye gelir. Film bir Avustralya yapımı olmasına karşın Türk çizgisine çok yakın duruyor. Yani parasını ödeyip biz kendimiz çektirsek ancak bu kadar iş çıkardı gibime geldi. Amerika’dan ziyade Avustralya ve Türkiye iç pazarlarına servis edilmiş sanırım. Hele ki Gelibolu’nun 100ncü yılında ek bir getiri elde edebilir. Ama kimse Russell Crowe oynuyor diye bir Gladyatör ihtişamı beklememeli.

 

İyi özellikler: 1) 1910ların İstanbul’unu çok güzel işlemişler. 2) Russell abi ve oğulları ile Yılmaz Erdoğan ve küçük çocuk (Dylan Georgiades) fena değil.

Kötü özellikler: 1) Cem Yılmaz, Av Mevsimi’ndeki bir sahneyi bildiğin tekrarlatmış. Russell nasıl düştü bu tuzağa anlamadım. 2) Türk oyuncuların Türkçesi felaket! Allahtan elin Anzak’ı bizim dili konuşmuyor da rezil olmuyoruz. 3) Osmanlı kadını elin gavuru ile… Valla bilemedim…

 

IMDB: 8.1 Yapım yılı: 2014

 

Bana Masal Anlatma” (Tür. Baba bir masal anlat bana’nın tersi…)

 

6BKM tedrisatından geçmiş süper bir iş! Suriçi’nin kahraman minibüsçüsünün, bir peri kızı için mahalleden adam toplayıp fantastik bir yolculuğa çıkışına hazır mıyız? Şanghay beşlisinin beşinci ülkesi Tacikistan mıydı? Yabancı işadamlarını kanalizasyona atmak Türk misafirperverliğini ayaklar altına almak değil midir? Kentsel dönüşümde 300 Spartalı’nın katkısı nedir?

 

Bu sorularınız belki yanıtsız kalacak ama daha 30 yaşında olmasına rağmen, kalemi ve rejisi samimi mi samimi olan Burak Aksak’ın bu filmi, sinema salonunun halılarına topuklarınızı vura vura tepinmenize neden olacak.

 

İyi özellikler: 1) “Annem yine yatağa almadı di mi?” 2) Şangay Beşlisi 3) Sululuk-doğallık dengesinin çok iyi korunduğu bir tat 4) Uydurma değil gerçekli mahalle dokusu, dokunuşu

Kötü özellikler: 1) Suriçi-Taksim minibüsünün Maçka’da işi ne???

 

IMDB: 8.5 Yapım yılı: 2015

 

Brother” (Tür. Kan Kardeşi… Kelime anlamıyla… Kanka değil yani…)

 

5Eh vizyon filmi bile yazdığıma göre araya yine bir küflü DVD sıkıştırabilirim. Adını duyduğum ama filmini seyrettiğim bir yönetmen değildi, Takeshi Kitano. Beat Takeshi adıyla da bilinen bu deli adam, Yakuza’ların kan veran dünyasına pencere açıyor. “Yakuza Kardeşliği” adıyla bize ulaşan yapım, aslında vizyona girdiğinde film eleştirmenlerinden beklediğini çok da bulamamış. Filmde suç şebekelerinin ve onları oluşturan insanların, bir an var olup bir anda yok olabildiklerini net bir dille anlatıyor. Kitano mesajlarını bazen suratına fırlatıyor bazen de demleye demleye veriyor. Bunu yaparken başrolü oynamayı da ihmal etmiyor. Siz de benim gibi bugüne kadar hiç denememiş idiyseniz 68 yaşındaki yönetmenin epeyce işinden en az birkaçını seyretmekte fayda var. Takeshi Kitano, Tarantino’nun, Japon hoyratlığı ve karanlığıyla harçlanmış hali gibi…

 

İyi özellikler: 1) Deli bu Japonlar…

Kötü özellikler: 1) Deli bu Japonlar…

 

IMDB: 7.3 Yapım yılı: 2000

 

Linkler:

Interstellar: http://www.imdb.com/title/tt0816692/?ref_=nv_sr_1

The Water Diviner: http://www.imdb.com/title/tt3007512/?ref_=nv_sr_1

Bana Masal Anlatma: http://www.imdb.com/title/tt4195278/?ref_=ttfc_fc_tt

Brother: http://www.imdb.com/title/tt0222851/?ref_=fn_al_tt_1

Takeshi Kitano: http://en.wikipedia.org/wiki/Takeshi_Kitano

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.