ManşetDoğa Mücadelesi

Vekilden çevre örgütleri ve kamuoyuna uyarı: Maden Yasası’nı değiştirecekler!

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve Sanayi Ticaret Enerji Tabi Kaynaklar Bilgi Teknolojileri Komisyon Üyesi Ali Kenanoğlu, maden yasasında yapılacak değişiklik hususunda çevre örgütlerine ve kamuoyuna uyarıda bulundu.

Bianet‘in aktardığına göre, YouTube hesabından bir video paylaşan Kenanoğlu, kamuoyunda maden yasasında bir değişiklik yapılacağı yönünde sözler dolaştığını ve yaptığı araştırmalar sonucunda böyle bir çalışmanın olduğu sonucuna vardığını açıkladı.  

 

“Maalesef kanunlar gizli saklı hazırlanıyor. Maden kanunu sadece maden şirketleri ile hazırlanıyor ve arkasından da komisyona geldiği zaman bizim haberimiz oluyor ve kamuoyunun da o zaman haberi oluyor” diyen Kenanoğlu, böyle bir çalışma için çevre örgütlerinin şimdiden çalışma yapmaya, kamuoyu baskısı oluşturmaya ve maden kanunu ile ilgili tasarı hazırlamaya davet etti.

Kenanoğlu şunları söyledi:

“Şu anki maden kanununun neye hizmet ettiğini, 2019’daki hazırlanan maden kanununda ve daha öncekilerde gördük. Şu an maalesef dağlarımız, sularımız, ormanlarımız madencilere ve uluslararası şirketlere peşkeş çekilerek talan edilmiş durumda. Kazdağları‘ndaki mücadeleyi Alamos Gold’un orada davayı kaybetmiş olmasına rağmen hala alanı terk etmemesinin nedeni çok iyi biliyoruz. Cudi’de ki durumu biliyoruz. Munzur için projeler hazırlandığını biliyoruz.Türkiye coğrafyasının tamamı bir maden sahası ilan edilmesi söz konusu. Çevre örgütlerini duyarlı olmaya davet ediyorum.”

Geçen hafta ülke çapında 766 maden sahasının işletmeye açılması için ihale süreci başlatılmıştı. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.