ManşetHayvan Hakları

Vegan beslenme köpekler için daha sağlıklı olabilir

0

Birleşik Krallık Lincoln Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmada,  “Alternatif evcil hayvan maması, çevresel sürdürülebilirlik ve evcil hayvan maması olarak işlenen hayvanların refahı ile ilgili faydalar sunabilir” denildi.

Çalışma kapsamında 2 bin 639 köpeğin diyeti ve sağlığı bir yıl boyunca izlendi, onlarla birlikte yaşayan insanlara köpekler hakkında sorular soruldu.

Evcil hayvan diyetiyle ilgili karar verme sürecine dahil olan bu 2 bin 569  kişi arasında evcil hayvan sağlığı, diyet seçiminde önemli bir faktördü.

Köpeklerin yarısına yakını geleneksel diyetle veya çiğ etle beslenirken diğer yarısı ise vegan beslendi.

Geleneksel diyetlerle beslenen köpeklerin, diğer iki diyetten herhangi biriyle beslenenlerden daha kötü durumda olduğu görüldü. Çiğ etle beslenen köpeklerin, vegan diyetlerle beslenenlere göre marjinal olarak daha iyi olduğu görüldü.

Ancak, yaş ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı: Çiğ etle beslenen köpekler daha gençti ve bunun sağlık sonuçlarının iyileşmesiyle ilişkili olduğu kanıtlandı.

Araştırmada, sağlık bozukluklarından muzdarip olduğu düşünülen her bir diyet grubundaki köpeklerin yüzdeleri yüzde 49 (geleneksel et), yüzde 43 (çiğ et) ve yüzde 36 (vegan) idi.

Çalışmayı yapan araştırmacılar, sonuçta şunu belirtti:

Önemli kanıtlar, çiğ et diyetlerinin genellikle beslenme eksiklikleri ve dengesizlikleri ve patojenler dahil olmak üzere diyet tehlikeleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir.

Buna göre, bugüne kadar toplanan kanıtlar, köpekler için en sağlıklı ve en az tehlikeli diyet seçeneklerinin, beslenme açısından sağlıklı vegan diyetleri olduğunu göstermektedir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.