WIN International‘ın iklim değişikliği ve ülkelerin tutumları üzerine dünya genelinde 39 ülkeden 33 bin 866 katılımcıyla gerçekleştirdiği çalışma, küresel ısınmanın suçlusunun ‘insan’ olduğunun kabul edildiğini gösterdi.
İklim değişikliği konusunda ülkeler arasında görüş ayrılıkları bulunsa da katılımcıların yüzde 41’i küresel ısınmadan insanların sorumlu olduğunu düşünüyor. Geriye kalan yüzde 33 ise endüstrinin, yüzde 16 ise doğal sebeplerin iklim değişikliğine neden olduğu görüşünde.
Türkiye‘de yüzde 35’lik kesim iklim değişikliğinin insan davranışlarının sonucu gerçekleştiğini söylerken yüzde 35 endüstriyi, yüzde 17 ise doğal sebepleri gerekçe gösteriyor.
İklim değişikliğinin insan faaliyetleri sonucunda gerçekleştiğini söyleyenlerin oranı Finlandiya‘da yüzde 64 iken Nijerya‘da bu oran yüzde 17’ye düşüyor.
İran’da ise nüfusun yüzde 52’si iklim krizinin sorumlusunun endüstri olduğunu söylüyor.
Anket sonuçları, eğitim seviyesinin iklim değişikliği ile mücadele için alınan önlemlere karşı tutuma etkisine dikkat çekiyor. Eğitim seviyesi yüksek olan kişiler, iklim değişikliği ile mücadele için alınan önlemlere daha fazla destek veriyor.
Katılımcılar arasında kadınların yüzde 67’si, erkeklerin ise yüzde 71’i iklim değişikliği ile mücadele için geri dönüşüm yapmayı tercih ediyor. Geri dönüşüm konusunda Avrupa ülkeleri yüzde 72 ile daha istekli olurken MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerinde yalnızca yüzde 46 geri dönüşümü destekliyor.
Nijerya‘da yüzde 90, Güney Kore‘de yüzde 89, İrlanda‘da ise yüzde 80, iklim değişikliği ile mücadele için geri dönüşümün öncelikli olduğunu düşünüyor. Endonezya (yüzde 12) ve Pakistan (yüzde 19) ise geri dönüşümün etkili bir aksiyon olmadığı görüşünde.
Türkiye’nin yüzde 60’ı geri dönüşümü desteklerken ikinci çözüm olarak yüzde 42 ile vejetaryen beslenmek öne çıkıyor.
Dünya genelinde vejetaryen beslenmeyi iklim krizi mücadelesi için çözüm olarak görenlerin oranı ise yüzde 12.
Katılımcıların yüzde 29’u ise hızlı moda ürünlerini satın almayarak iklim hareketine katkı sağladıklarını düşünüyor. Afrika kıtasının yalnızca yüzde 4’ü hızlı modadan vazgeçmeye hazır olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 43’e yükseliyor.
Anket sonuçları, dünya genelinde katılımcıların hükümetlerinden iklim değişikliği ile mücadele için görüş ve rehberlik bekliyor.
Çevreyi koruma konusunda hükümetlere duyulan güven, yüzde 39 olan 2023 yılından bu yana yükselerek yüzde 44’e ulaştı. Hükümetlerine iklim değişikliği ile mücadele konusunda en çok güven duyan bölgeler yüzde 70 ile Afrika ve yüzde 65 ile APAC (Asya-Pasifik) ülkeleri oldu. Avrupa yüzde 33, Amerika ise yüzde 32 ile son sıralarda yer aldı.
Hükümetin çevre sorunlarına karşı harekete geçeceğine yönelik inancın en yüksek olduğu ülke Vietnam (yüzde 94) olurken güvenin en düşük olduğu ülke Paraguay oldu. Paraguay’da 2023 yılında yüzde 15 olan güven oranı, 2024 yılında yüzde 6’ye geriledi.
Türkiye’de katılımcıların yüzde 54’ü hükümetin çevreyi korumak için gerekli aksiyonu almadığını düşünürken yüzde 42’lik kesim gerekli aksiyonun alındığını düşünüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…