ManşetSağlıkYerel

Vatandaşlar iki haftadır su sırasında: Şırnak’ta kömür hafriyatları su kaynaklarına döküldü

0
Kaynak: Evrensel

Şırnak’ta 26 Kasım’dan bu yana sular yok. Şehrin mahallelerine gün içinde belirli saatlerde sırayla su verilirken, AKP’li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka sorunun madenlerin kömür hafriyatlarını içme su kaynaklarına dökmesi olduğunu itiraf etti, vatandaşa da suyu tasarruflu kullanma çağrısı yaptı.

Evrensel’den Berhat Deniz‘in aktardığına göre; Şırnak il merkezine 15 günden fazla süredir içme suyu verilmiyor. Kasım’da yağan şiddetli yağmur nedeniyle içme suları kirlendi, o günden bu yana kent merkezinde su yok. Belediyenin sosyal medya hesaplarından gün gün hangi mahalleye su verileceği duyuruluyor. Günde maksimum iki saat. Bu nedenle insanlar günün çeşitli saatlerinde ellerinde su bidonları sokaklarda yürüyor ya da sırada bekliyor.

‘Sorunun kaynağı kömür ocakları’

Şehrin su ihtiyacı Mijin ve Toptepe köyünden gelen iki kaynaktan karşılandığını söyleyen Şırnak’ın AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Yarka’ya göre yaşanan su sorununun kaynağı da kente sağlıklı su vermekle mükellef olan belediye değil.

Yarka, “Kömür ocakları çalışması yoktu. Tabii huzur ve güven ortamı ile beraber burada kömür işleten hemşehrilerimiz maalesef orada düzensiz bir çalışma ile su aldığımız dere kenarına hafriyat ve pisliklerini döktü, yağan yağmurlarla da derenin içerisine pislikler geldi” diyerek maden şirketlerinin Toptepe’deki kaynağı kirlettiğini itiraf etti.

‘Suyumuza dokunmasınlar’

Peki belediye neden su kaynaklarının kirlenmesine göz yumdu? Bu sorunun yanıtı açıklamada yok, bunun yerine Yarka maden şirketlerine şöyle sesleniyor:

“Suyu kirleten şahsiyetlere söylüyorum, lütfen elinizi çekin. Her şey para kazanmak değildir. Bizim kimsenin parasında gözümüz yoktur. Arkadaşlarımız iş insanıdır. Çalışkan olacak, üretken olacak, devletine vergisini ödeyecek, iş istihdamı yaratacak ama suyumuza dokunmasınlar.”

Yarka vatandaşlara da suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında bulunuyor aynı videoda.

Nergis sorunun sadece bu yıl yaşanmadığına hatırlatarak başlıyor sözlerine:

“Biz hemen hemen her sene aynı şeyi yaşarız kışın sularımız çamurlu akar belediye yıllardır bir çözüm bulamadı buna.”

‘Bizim tasarruf edeceğimiz bir suyumuz yok’

Ancak kesintinin hiçbir yıl bu kadar uzun sürmediğini söyleyen Nergis belediye başkanının ‘Suyu tasarruflu kullanın’ sözlerine atıf yaparak şöyle diyor:

“Bizim tasarruf edeceğimiz bir suyumuz yok ki. Şimdi iki günde bir sadece bir saat su geliyor. Onun da seviyesi çok düşük olduğu için damlarda olan depolarımıza su gitmiyor. Gelen su ile ne yemek yapabiliriz ne de bulaşık yıkayabiliriz. 15 gündür resmen hayat durmuş.”

Tankerlerle, itfaiye araçları ile su verilerek sorunun çözülmeyeceğini söyleyen Nergis, bir an evvel köklü bir çözüm beklediklerini söyleyerek noktalıyor sözlerini.

‘Bu zamanda su sorunu olması kadar saçma bir şey yok’

Bahar, “Kendi ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Çocuklarımızın ihtiyaçları var. Temizlik sorunu oluyor. Su temel ihtiyaçtır” diyerek bir çırpıda sıralıyor sorunları. Kente aralıklarla verilen suyun da yetmediğini söylüyor:

“Aralıklarla su veriliyor. Ama depolarımız üst katta olduğu için dolmuyor. İki üç günde bir geliyor. Pet şişelere dolduruyoruz ama yetmiyor. Bu zamanda su sorunu olması kadar saçma bir şey yok. En kısa sürede bu mağduriyete çözüm bulunması gerekiyor.”

Evinde üç maden işçisi olduğunu söyleyen Zilan ise şöyle anlatıyor yaşadıklarını:

“Belediyeden tankerlerle su istiyoruz. O da bazı yerlere gidiyor. Hepimiz perişan olduk. Şırnak’ta bu sorun var. Özellikle bizim mahallemizde daha fazla. Bir saat su gönderiyorlar ama yetmiyor. Dün gecenin bir vakti bir saatliğine gelmiş ama haberimiz bile yok. Kömür işçilerimiz var akşam geliyorlar ama yıkanamıyorlar. Azıcık suyla ellerini yüzlerini yıkıyorlar.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.