Vatandaş, yurduna sığınamıyor: Artçı sarsıntılar nedeniyle sokağa dönenler çadırsız

Depremlerin ardından evinden olan yurttaşlar, yersiz ve yurtsuzluklarını şöyle anlatıyor: 'Oteller var', diyorlar, hani nerede? Neden sığamadık o zaman? Evim gitti, çocuklarımla dışarıda kaldım. Hani yardım nerde? 'Dağıtıyorum' diyor, ben daha alamadım. Dağıttığı 10 bin liranın kimseye faydası olmaz.

Video haber: Jiyan ERKILIÇ

*

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 13 buçuk milyon insanı derinden etkileyen depremlerin yaşandığı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, artçı sarsıntıların yaşanmasından dolayı evlerine dönemeyen yurttaşlar çadır bulamıyor.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde yaşanan 7.7’lik ve 7.6’lık depremlerin ardından sokağa dökülen yurttaşların büyük çoğunluğu yetkililerin ‘hasarsız ve az hasarlı evlerinize dönebilirsiniz’ çağrısının ardından evlerine döndü. Kimi yurttaş kendi isteğiyle evine dönerken kimisi de dışarıda açtığı çadırların yetkililer tarafından toplatılmasıyla zorunlu olarak evlerine geçti.

20 Şubat tarihinde merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4 şiddetinde gerçekleşen deprem, tüm bölgede hissedildi ve evlerine henüz dönmüş olan yurttaşlar yeniden sokağa döküldü.

İlk depremin ardından AFAD ve Kızılay tarafından temin edilen çadırların diğer bölgelere gönderilmesi 20 Şubat’ta yeniden sokağa çıkan yurttaşların çadırsız kalmasına neden oldu. Yeniden sokağa dönen yurttaşlar “Hani devlet, hani çadır? Destek nerede?” diye sordu.

Elbistanlı depremzede Mehtap D. “Ben Elbistan’da yaşıyordum. Depremden sonra iki çocuğum, kayınvalidem ve eşimle önce Alanya’ya gittik otelde kaldık. Ama çok pahalıydı, nereye kadar kalabilirdik. Oteller var, diyorlar, hani nerede? Neden sığamadık o zaman? Gaziantep’e geldik. Burada da çadırları toplattılar ama bu sarsıntılarla evde durmak mümkün değil. ‘İsteyen geçsin’ denildi o zaman neden çadırlar toplatıldı? Şimdi yine herkes sokakta ama çadırsız, yardımsız. 16 kişi bir kamyonda yaşıyoruz” diyor ve ekliyor:

“‘Yardım, yardım’ diyor ama hani yardım nerede? Suyu, ekmeği paramla alıyorum. Evim gitti, çocuklarımla dışarıda kaldım. Hani yardım nerde? ‘Dağıtıyorum’ diyor, ben daha alamadım. Dağıttığı 10 bin liranın kimseye faydası olmaz.”

Parkta ailesiyle yaşayan yurttaş Neriman K. ise “Devlet bize yardım etmedikten sonra ne işe yarar? Hasarlı evime giremiyorum. Dışarıda ise bir çadır bulamıyoruz. Çocuklarımızla dışarıda kalıyoruz, gelip soran yok” ifadelerini kullanıyor.

Yurttaşlar artçılar nedeniyle tedirgin olduklarını dile getirerek olumsuz hava koşullarına rağmen evlerine dönmemekte kararlı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR