2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetVideo

Vatandaş, yurduna sığınamıyor: Artçı sarsıntılar nedeniyle sokağa dönenler çadırsız

0

Video haber: Jiyan ERKILIÇ

*

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 13 buçuk milyon insanı derinden etkileyen depremlerin yaşandığı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, artçı sarsıntıların yaşanmasından dolayı evlerine dönemeyen yurttaşlar çadır bulamıyor.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde yaşanan 7.7’lik ve 7.6’lık depremlerin ardından sokağa dökülen yurttaşların büyük çoğunluğu yetkililerin ‘hasarsız ve az hasarlı evlerinize dönebilirsiniz’ çağrısının ardından evlerine döndü. Kimi yurttaş kendi isteğiyle evine dönerken kimisi de dışarıda açtığı çadırların yetkililer tarafından toplatılmasıyla zorunlu olarak evlerine geçti.

20 Şubat tarihinde merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4 şiddetinde gerçekleşen deprem, tüm bölgede hissedildi ve evlerine henüz dönmüş olan yurttaşlar yeniden sokağa döküldü.

İlk depremin ardından AFAD ve Kızılay tarafından temin edilen çadırların diğer bölgelere gönderilmesi 20 Şubat’ta yeniden sokağa çıkan yurttaşların çadırsız kalmasına neden oldu. Yeniden sokağa dönen yurttaşlar “Hani devlet, hani çadır? Destek nerede?” diye sordu.

Elbistanlı depremzede Mehtap D. “Ben Elbistan’da yaşıyordum. Depremden sonra iki çocuğum, kayınvalidem ve eşimle önce Alanya’ya gittik otelde kaldık. Ama çok pahalıydı, nereye kadar kalabilirdik. Oteller var, diyorlar, hani nerede? Neden sığamadık o zaman? Gaziantep’e geldik. Burada da çadırları toplattılar ama bu sarsıntılarla evde durmak mümkün değil. ‘İsteyen geçsin’ denildi o zaman neden çadırlar toplatıldı? Şimdi yine herkes sokakta ama çadırsız, yardımsız. 16 kişi bir kamyonda yaşıyoruz” diyor ve ekliyor:

“‘Yardım, yardım’ diyor ama hani yardım nerede? Suyu, ekmeği paramla alıyorum. Evim gitti, çocuklarımla dışarıda kaldım. Hani yardım nerde? ‘Dağıtıyorum’ diyor, ben daha alamadım. Dağıttığı 10 bin liranın kimseye faydası olmaz.”

Parkta ailesiyle yaşayan yurttaş Neriman K. ise “Devlet bize yardım etmedikten sonra ne işe yarar? Hasarlı evime giremiyorum. Dışarıda ise bir çadır bulamıyoruz. Çocuklarımızla dışarıda kalıyoruz, gelip soran yok” ifadelerini kullanıyor.

Yurttaşlar artçılar nedeniyle tedirgin olduklarını dile getirerek olumsuz hava koşullarına rağmen evlerine dönmemekte kararlı.

You may also like

Comments

Comments are closed.